Skupština Srbije: Grupa poslanika traži Rezoluciju o genocidu u Srebrenici

Skupština Srbije: Grupa poslanika traži Rezoluciju o genocidu u Srebrenici

29/06/2016 Off By

 

U nacrtu Rezolucije 11. jul se proglašava za Dan sećanja na genocid u Srebrenici i izražava se saosećanje za sve žrtve u ratovima na prostoru bivše jugoslavije, kao i za njihove porodice i pozivaju se sve susedne države da nastave da obezbeđuju pravdu i dugoročnu podršku preživelima, uključujući po potrebi one koji su bili žrtve seksualnog nasilja


POSLANIČKE grupe Liberalno demokratska partija – Stranka demokratske akcije Sandžaka i Liga socijademokrata Vojvodine – Zelena stranka,(11 poslanika) potpisale su i u skupštinsku proceduru uputile Predlog rezolucije o genocidu u Srebrenici za usvajanje po hitnom postupku.

U predloženoj rezoluciju se najoštrije osuđuje genocid u Srebrenici, kao i svako poricanje genocida.

U nacrtu 11. jul se proglašava za Dan sećanja na genocid u Srebrenici i izražava se saosećanje za sve žrtve u ratovima na prostoru bivše jugoslavije, kao i za njihove porodice i pozivaju se sve susedne države da nastave da obezbeđuju pravdu i dugoročnu podršku preživelima, uključujući po potrebi one koji su bili žrtve seksualnog nasilja.

Predlogom rezolucije se podržavaju napori na sprovođenju istrage i procesuiranja optuženih za genocid u Srebrenici, a obavezuju se da će iskoristiti sva raspoloživa sredstva i mehanizme da sprovede istragu i procesuiraju sve odgovorne.

Rezoluciju su potpisali poslanici Sulejman Ugljanin, Enis Imamović, Čedomir Jovanović, Žarko Korać, Nataša Mićić, Nenad Milić, Nenad Čanak, Goran Čabradi, Olena Papuga, Marinika Tepić i Nada Lazić.♦