Tikvice ukusna i zdrava hrana

Tikvice ukusna i zdrava hrana

28/06/2016 Off By

 

TIKVICE su ljetnje povrće iz porodice bundeva koje se koristi u kuhinjama širom sveta. Sve vrste bundeva orginalno potiču iz Amerike, ali najomiljenija vrsta tivica razvijena je u Italiji početkom 20. veka. Povrće koje se može pripremiti na bezbroj načina i kombinovati s raznim namirnicama. Mogu se peći, pohovati, pripremati na roštilju, puniti raznim nadjevima ili koristiti u jelima kao što su musaka ili pica.

Višak vode

Za što bolji ukus jela od tikvica bilo bi dobro skloniti višak vode. Kada ih narežete, posipajte tikvice s pola kaši soli i pustite da stoje pola sata pre kuvanja. Nežno protresite ih ili skinite višak vode s papirnatim kuhinjskim ubrusima. Ako želite maknuti više tekućine dodajte još soli, ali pazite da vam jelo ne bude preslano.

Manje je bolje

Tikvice se mogu naći u različitim veličinama, međutim manje, mlađe tikvice imaju bolji ukus i nisu toliko vlaknaste. Odaberite one oko 12 cm dulžne sa što sjajnijom i neoštećenom korom.

Malo kalorija

Ako želite odlično da izgledate u kupaćem kostimu, jedite tikvice. Jedna šoljica tikvica sadrži 30 kalorija. To je 40 do 50 posto manje nego jednaka količina zelenog povrća poput brokule ili prokulica. Tikvice su odličan antioksidans, dobar su izvor mangana, vitamina C i beta karotena. Mogu da se jedu sirove u salati.

Tikvicama su potrebne pčele

Kako se tikvice oprašuju prirodnim putem, potrebne su nam pčele. Na područjima gde se koristi puno pesticida često dolazi do sušenja biljke zbog nedovoljnog broja peludi na ženskom cvetu. Ukoliko uzgajate svoje tikvice, a pitate se zašto vam nisu dovoljno rodile, od pomoći može da bude ručno oprašivanje cveta. Koliko god ovo smešno zvučilo, dovoljno je uzeti muški cvet i njime oprašiti ženski.

Špageti od tikvica

Zdravo i zabavno, napravite špagete od tikvica. Odlična alternativa testenini, ali i nešto novo i bez glutena u vašoj prehrani. Pomoću rezača za povrće narežite tikvice u obliku špageta. Ovakve špagete možete kombinovati s umacima koje ste pravili uz testeninu. Ako želite špagete možete da ih skuvate u slanoj vodi i nakon toga da ih pospete umakom, maslinovim uljem i pustiti da se marinira i posle pomešajte ih s umakom.♦