Milan Kučan: Zagovornici Bregzita slični Srbiji pre raspada SFRJ

Milan Kučan: Zagovornici Bregzita slični Srbiji pre raspada SFRJ

27/06/2016 Off By

 

Bivši slovenački predsednik uporedio je i razliku u razvijenosti nekadašnjih jugoslavenskih zapadnih i istočnih republika i razlike koje u Evropskoj uniji danas postoje između skandinavskih zemalja i Nemačke, kao i ekonomsko najmanje razvijenih kaošto je Bugarska, s druge strane


BIVŠI slovenački predsednik Milan Kučan u razgovoru za bečki list Der Standard rekao je kako bi svi aktualni problemi Evrope mogli dovesti do ekonomskog rata i postupnog raspada ujedinjene Evrope.

Napravio je nekoliko paralela između trenutnog stanja u EU i stanja u bivšoj SFRJ pre raspara, ističući kako su glavni problemi EU razlike u razvijenosti njenih članica i nedostatak solidarnosti.

“Grčka dužnička kriza i evropska migrantska kriza pokazale su da se na solidarnost danas u EU ne gleda onako kako je ona kao načelo istaknuta prilikom sklapanja Rimskog ugovora koji je početak stvaranja evropske integracije, a probleme izaziva i velika razlika u razvijenosti članica”, rekao je Kučan.

Bivši slovenački predsednik uporedio je i razliku u razvijenosti nekadašnjih jugoslavenskih zapadnih i istočnih republika i razlike koje u Evropskoj uniji danas postoje između skandinavskih zemalja i Nemačke, kao i ekonomsko najmanje razvijenih kaošto je Bugarska, s druge strane.

Nije se složio da je za raspad Jugoslavije najbitniju ulogu imao zamah separatističkih nacionalizama, kako niti s tvrdnjom da je to slično kao i u današnjoj EU, gde su se pojedine države pobunile prihvaćanju zajedničke evropske politike vezano za izbjeglice.

“Tu je mnogo manje sličnosti, osim možda socijalne krize, a to je situacija kad pojedine države počnu da misle o sebi. Legitimno je da svako želi da ostvari svoje interese, ali je problem kad to hoće da učini na račun drugih”, rekao je Kučan i dodao da te načelne neravnopravnosti u današnjoj EU ne vidi, ali vidi velike privredne razlike dok je u Jugoslaviji problem bio ravnopravnost i želja da se na račun drugih ostvari bolja pozicija.

“U Jugoslaviji se radilo upravo o tome. Nacionalizam se zasnivao na stvarnoj privrednoj i političkoj neravnopravnosti iako je bila proklamirana ravnopravnost”, rekao je Kučan.

Kao glavnog krivca za rat istaknuo je Slobodana Miloševića i bivšu JNA, koja se i politički smatrala “zaštitnikom integriteta”, mimo svoje ustavne uloge, mešajući se u političke događaje. Kučan je okrivio i prvog hrvatskog predsednika Franju Tuđmana, zbog navodne ideologije “krvi i tla” i podele BiH.

Radikalni nacionalizam u delovima Evrope mogao bi da stvori probleme.

Kučan veruje kako bi radikalni nacionalizam koji je buknuo u Poljskoj, Mađarskoj i pojedinim baltičkim zemljama mogao da stvori probleme i da Evopa svoj identitet ne može da graditi samo na “antiputinovstvu”, već joj je potrebna reforma, nakon čega bi trebala da postane socijalno prihvatljivija i solidarnija.

Odlazak Velike Britanije mogao bi da ugrozi EU, smatra Kučan, no isto tako veruje da niti njen izlazak ne bi predstavljao kraj sveta za integraciju. Naveo je da je ta zemlja i inače u specifičnom odnosu s EU.

S druge strane, Kučan tvrdi da bi svi sadašnji problemi Evrope mogli dovesti do “ekonomskog rata” i postupnog raspada integracije.

“Mentalitet zagovornika Brexita sličan je mentalitetu Srbije pre raspada SFRJ”. Rekao je bivši slovenački predsedni za bečki list Der Standard, pre objavljivanja rezultata referenduma i dodao da veruje da je u svačijem interesu da Velika Britanija ostane u Evropskoj uniji”,

Komentiariso je i mentalitet onih koji su zagovarali Bregzit, rekavši kako je njihov način razmišljanja sličan stajalištu u Srbiji krajem 80-ih godina prošlog veka.

“U Miloševićevo vreme moto im je bio – Srbija može bez Jugoslavije, ali Jugoslavija ne može bez Srbije”, rekao je Kučan i dodao da to vidi i u načinu razmišljanja onih koji su predložili da se u Velikoj Britaniji održi referendum o izlasku iz EU, prenosi Der Standard.(Agencije)♦