Bojan Kostreš: Najava ukidanja VANUK je ponižavanje Vojvodine

Bojan Kostreš: Najava ukidanja VANUK je ponižavanje Vojvodine

23/06/2016 Off By

 

Kostreš podsetića da osnivanjem VANUK-a nije prekršen ni jedan pravni akt ove države, ali su zato u pokušaju da se spreči njegov nastanak prekršeni brojni zakoni, pa i sam Ustav i trojna podela vlasti


GENERALNI sekretar LSV i poslanik u Skupštini AP Vojvodine, Bojan Kostreš u posanoj izjavi medijima navodi da najava predstavnika nove pokrajinske administracije na čelu sa Igorom Mirovićem i funkcionera Srpske napredne stranke da Vojvođansku akademiju nauka, umetnosti i kulture treba ukinuti, najava je velikog poniženja Vojvodine. Ako se po jutru dan poznaje, sledi crna stranica u istoriji autonomije Vojvodine:

Jer, ako je među prioritetnim potezima nove pokrajinske vlasti ukidanje prava Vojvodini na to da se bavi naukom, kulturom i umetnosti, onda je teško poverovati u tvrdnje da se Vojvodini želi napredak i prosperitet. Onda je jasno da nova pokrajinska vlast želi da Vojvodina bude špajz iz kojeg se samo odnosi, a da građani i građanke Vojvodine sagnu glavu, ćute i trpe. Dakle, to je poniženje i najava budućih poniženja Vojvodine.”

Kostreš podsetića da osnivanjem VANUK-a nije prekršen ni jedan pravni akt ove države, ali su zato u pokušaju da se spreči njegov nastanak prekršeni brojni zakoni, pa i sam Ustav i trojna podela vlasti. VANUK je osnovala prethodna Pokrajinska vlada kao javnu ustanovu u skladu sa Zakonom o javnim službama Republike Srbije i novim Statutom AP Vojvodine, krećući se u okvirima Ustava Srbije. Jedini ko je prekršio Ustav je bio predsednik Privrednog suda u Novom Sadu koji je odbio da registruje VANUK, prenevši nešto što je u isključivoj nadležnosti suda u nadležnost Vlade Srbije – dakle izvršne vlasti:

Vojvodini je itekako potrebna njena akademija nauka, kulture i umetnosti.

To nije samo naučno ili akademsko pitanje, već i pitanje dostojanstva i integriteta Vojvodine i svih njenih građanki i građana”, ističe Bojan Kostreš.♦