U Biblioteci Gete-Instituta izlaže Saša Šimpraga

U Biblioteci Gete-Instituta izlaže Saša Šimpraga

21/06/2016 Off By

 

OD PETKA, 24. juna, od 20 časova u Biblioteci Gete-Instituta, (Knez Mihailova 50) a u okviru mikro-rezidencija projekta ACTOPOLIS Saša Šimpraga iz Zagreba predstaviće svoj rad.

Saša Šimpraga je prostorni analizant, publicista i aktivista iz Zagreba. On je autor knjige „Zagreb, javni prostor”. Godine 2012. osnovao je 1POSTOZAGRAD, volontersku platformu koja je posvećena javnom prostoru i javnim dobrima. Osnovao je ili bio koautor projekata kao što je Virtuelni muzej DOTRSCINA, posvećen inovativnim pristupima kulturi sećanja; MOTEL TROGIR, projektu koji se bavi modernističkim nasleđem; ARS PUBLICAE, posvećenom umetnosti u javnom prostoru; i 50 PESAMA ZA SNEG, međunarodnom bezbudžetskom pesničkom festivalu koji se održava svake godine prve noći kada padne sneg. On je takođe autor brojnih umetničkih intervencija.

U okviru boravka u Beogradu pričaće o SEMINARU ZA ŠETAČE, aktivističkoj platformi sa zadatkom stvaranja nove aktivističke grupe koja učestvuje u neobičnim gradskim šetnjama sa neobičnim temama koje su otvorene za generalnu javnost, sa ciljem da se upozna javni prostor Zagreba i identifikuje i započnu kako male tako i veće inicijative za napredak. U okviru programa jedna intervencija u javnom prostoru pod nazivom POVEZIVANJE realizovana je sa namerom da se ukaže na moguća privremena unapređenja javnog prostora kroz jednostavna rešenja. Na mestu zida koji deli park od popularnog šetališta u zagrebačkom istorijskom Gornjem gradu, veza je stvorena u formi privremenog stepeništa preko zida sa namerom da se otvori direktna komunikacija, privremeno povezujući ova dva javna prostora.♦