Kineska delegacija u Ministarstvu energetike

Kineska delegacija u Ministarstvu energetike

16/06/2016 Off By

Ministar energetike Aleksandar Antić Antić ocenio je da se ukupni ekonomski odnosi Srbije i Kine razvijaju ubrzanim tempom, što pokazuju i projekti čija je realizacija u toku, sa posebnim akcentom na one u oblasti energetskog sektora, koje realizuju kineske kompanije u Srbiji


MINISTAR rudarstva i energetike Aleksandar Antić primio je delegaciju kineske kompanije China Machinery Engineering Corporation (CMEC), na čelu sa predsednikom Zhang Chun-om sa saradnicima.

Delegacija boravi u Beogradu u okviru predstojeće posete predsednika NR Kine Si Đinpinga, Srbiji. Sastanku su, u Ministarstvu rudarstva i energetike, prisustvovali pomoćnik generalnog direktora kompanije China Poly Group – Wang Xingye, kao i državni sekretar Ministarstva, Mirjana Filipović.

Ministar Antić ocenio je da se ukupni ekonomski odnosi Srbije i Kine razvijaju ubrzanim tempom, što pokazuju i projekti čija je realizacija u toku, sa posebnim akcentom na one u oblasti energetskog sektora, koje realizuju kineske kompanije u Srbiji.

-Pre svega, mislim na projekat izgradnje novog bloka B3, snage 350 megavata, u Termoelektrani „Kostolac B“, koju uspešno realizuje kineska kompanija CMEC, sa partnerima. Sa druge strane – kao nacionalni koordinator Srbije u mehanizmu saradnje NR Kine i zemalja centralno-istočne Evrope, mišljenja sam da je Srbija najbolje iskoristila finansijska sredstva namenjena za značajne infrastrukturne projekte, naglasio je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

On je izrazio nadu da će tokom posete predsednika NR Kine biti usaglašen i potpisan Protokol o saradnji između Ministarstva rudarstva i energetike sa kineskim partnerima o finansiranju i izgradnji elektrana za proizvodnju električne energije od otpada.

Predsednik CMEC-a, Zhang Chun ukazao je da je njihova poseta u okviru predsedničke, dokaz zainteresovanosti Kine za prisustvo kineskih kompanija na realizaciji energetskih projekata od zajedničkog interesa. Izrazio je i veliko zadovoljstvo što će Protokol biti potpisan tokom posete, što je značajni korak napred u odnosu na Memorandum koji je potpisan u novembru 2015.godine.

Na sastanku je zajednički konstatovano da je realizacija gradnje TE Kostolac B3 ključni projekat u ekonomskoj saradnji dve države, dok je predsednik CMEC-a naglasio da će se sve raditi u skladu sa Ugovorom koji je potpisan. On je dodao da je Srbija dobar primer saradnje u zemljama jugoistočne Evrope i da iz tog razloga mnoge kineske kompanije žele da povećaju svoje investicije, kako bi se realizovali projekti od zajedničkog interesa. Predsednik CMEC-a Zhang Chun, naglasio je da je ta kompanija zainteresovana i za druge projekte, kao što je TENT B 3.

Pomoćnik generalnog direktora kompanije China Poly Group – Wang Xingye naglasio je podršku te velike kineske državne firme i ocenio da je potpisivanje Protokola izuzetan primer konkretizacije ranije postignutog dogovora. Iz kompanije China Poly Group poručuju je da je ovaj projekat samo prvi u nizu projekata koji će biti realizovani u Srbiji.

Ministar Antić kazao je da će Ministarstvo rudarstva i energetike, u okviru svojih nadležnosti, ukazivati svu neophodnu pomoć i dati punu podršku saradnji, kako bi se svi projekti bili blagovremeno i uspešno realizovani.(Press ME)♦