Ministar odbrane Srbije razgovarao je sa ministarkom odbrane BiH

Ministar odbrane Srbije razgovarao je sa ministarkom odbrane BiH

15/06/2016 Off By

Analizirajući političko-bezbednosnu situaciju u regionu, Đorđević i Pendeš su se saglasili da savremeni bezbednosni izazovi, uključujući i migratornu krizu, nameću potrebu zajedničkog delovanja i jedinstven odgovor celokupne međunarodne zajednice


MINISTAR odbrane Zoran Đorđević i ministarka odbrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš razgovarali su danas o političko-bezbednosnoj situaciji u regionu i modalitetima unapređenja saradnje u oblasti odbrane dve zemlje.

Ministar Đorđević je ocenio da je saradnja u oblasti odbrane dobra i da predstavlja krunu dobrih političkih i ekonomskih odnosa dve zemlje. On je istakao da Republika Srbija nastoji da kontinuirano unapređuje i kvalitativno razvija odnose u oblasti odbrane sa svim državama, posebno sa zemljama regiona, kao i međunarodnim organizacijama, u skladu sa usvojenim principom vojne neutralnosti. Đorđević je rekao da će Ministarstvo odbrane Republike Srbije nastaviti sa aktivnim učešćem u radu regionalnih bezbednosnih inicijativa i organizacija koje deluju na prostoru Jugoistočne Evrope.

Analizirajući političko-bezbednosnu situaciju u regionu, Đorđević i Pendeš su se saglasili da savremeni bezbednosni izazovi, uključujući i migratornu krizu, nameću potrebu zajedničkog delovanja i jedinstven odgovor celokupne međunarodne zajednice.

Ministarka Pendeš saglasila se da je saradnja u oblasti odbrane dve zemlje dobra i da prati ukupne bilateralne odnose. Ona je posebno apostrofirala značaj vojnoobrazovne i vojnoekonomske saradnje i istakla važnost zajedničke evropske perspektive zemalja Zapadnog Balkana, koja pruža okvir za unapređenje odnosa u regionu.

Ministarka odbrane BiH prisustvovala je ranije danas i završnoj konferenciji „Jačanje regionalne saradnje u oblasti uvođenja rodne perspektive u reformi sektora bezbednosti na Zapadnom Balkanu“.(Press MO)♦