SAD: Saudijska Arabija ne stoji iza događajima od 11.septembra?

SAD: Saudijska Arabija ne stoji iza događajima od 11.septembra?

12/06/2016 Off By

“Mislim da će 28 stranica izveštaja biti objavljeno, podržavam njihovu objavu i svi će videti dokaze da saudijska vlada nije imala ništa s tim”, rekao je direktor CIA – e Džon Brenan u intervjuu za saudijsku televizijsku stanicu Arabija


DIREKTOR CIA-E Džon Brenan rekao je da očekuje da će 28 poverljivih stranica kongresnog izveštaja o napadima 11. septembra 2001. na SAD biti objavljeni i da će osloboditi Saudijsku Arabiju bilo kakve odgovornosti za te napade.

“Mislim da će tih 28 stranica biti objavljeno, podržavam njihovu objavu i svi će videti dokaze da saudijska vlada nije imala ništa s tim”, rekao je Brenan u intervjuu za saudijsku televizijsku stanicu Arabija.

Poverljivi deo izveštaja iz 2002. ključan je u sporu oko toga treba li Amerikancima omogućiti da tuže saudijsku vladu, ključnog američkog saveznika, za odštetu zbog tih napada.

Američki Senat usvojio je 17. maja predlog zakona koji omogućava porodicama žrtava napada 11. septembra da to učine, no Bela kuća zapretila je da će uložiti veto.

Saudijska Arabija odbija da je na bilo kakav način pomogla otmičarima, većinom saudijskih državljana, koji su ubili gotovo 3000 ljudi u tim napadima. Rijad se oštro protivi tom zakonu.

Upozorava da bi mogao prodati američke obveznice u vrednosti do 750 milijardi američkih dolara i drugu američku imovinu ako zakon bude usvojen.

Brenan je ocenio da je taj deo izveštaja od 28 stranica samo “preliminarni pregled”.

“Posle je utvrđeno, po rezultatima izveštaja, da nije postajala nikakva veza između saudijske vlade kao države ili institucije niti čak visokih saudijskih službenika i napada 11. septembra”, rekao je.

Ured direktora američke obaveštajne zajednice razmatra taj materijal kako bi utvrdio može li s njega biti skinuta oznaka tajnosti.

Bivši američki senator Bob Graham, koji je supredsedao kongresnom istragom o napadima 11. septembra, rekao je u aprilu da će Bela kuća verojatno ovog meseca odlučiti hoće li da objavi te stranice.(Agencije)♦