Maja Kocijančić: prvo Hag posle EU

Maja Kocijančić: prvo Hag posle EU

09/06/2016 Off By

Na brifingu u Evropskoj komisiji Kocijančićeva je izrazila zabrinutost zbog toga što je na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija u sredu konstatovano da Srbija ne ispunjava sve zahteve tribunala, posebno kada je reč o izručenju troje radikala optuženih za nepoštovanje suda


PORTPAROLKA visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Maja Kocijančić izjavila je danas da su pripreme za otvaranje poglavlja 23 i 24 u pregovorima sa Srbijom u toku u Savetu EU, ali je naglasila da je puna saradnja sa Haškim tribunalom jedan od zahteva koji takođe mora biti ispunjen.

Na brifingu u Evropskoj komisiji Kocijančićeva je izrazila zabrinutost zbog toga što je na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija u sredu konstatovano da Srbija ne ispunjava sve zahteve tribunala, posebno kada je reč o izručenju troje radikala optuženih za nepoštovanje suda.

-Pratili smo pomno i sa velikom zabrinutošću Savet bezbednosti UN, gde je podnet izveštaj Haškog tribunala i negativni razvoj kada je reč o saradnji Srbije sa tim sudom, rekla je Kocijančićeva.

Prema njenim rečima, odnos Srbije prema ratnim zločinima i puna saradnja sa Tribunalom su značajni zahtevi u pristupanju Srbije Evropskoj uniji i ključni za regionalnu saradnju i pomirenje.

-U tom svetlu, mi očekujemo da Srbija striktno preduzme sve neophodne korake da osigura punu saradnju sa Tribunalom, rekla je Kocijančićeva.

Kada je reč o poglavljima 23 i 24, koja su i sa tim povezana, trenutno su u okviru Saveta EU u toku pripreme za njihovo otvaranje, podsetila je Maja Kocijančić, ali nije da iznosi nagađanja kada će se to dogoditi.

-Ali, kako je naglasila, moram jasno da istaknem da puna saradnja sa Tribunalom ostaje uslov i obaveza za Srbiju.(Agencije)♦