Od petka pančevački Dani Vajferta

Od petka pančevački Dani Vajferta

08/06/2016 Off By

Ove godine manifestacija i dalje neguje običaje iz vremena poznatog proizvođača piva, Đorđa Vajferta, koji je rođen u našem gradu davne 1885. godine. Rođen kao Nemac, u duši Srbin doveo je do savršenstva najbolje osobine ova dva naroda


Ranka Čičak

DANI Vajferta okupiće i ove godine 10. i 11 juna u Pančevu sve one koji vole pivo, ali i istoriju. Turistička organizacija Pančeva iskoristila je lik i delo ovog uglednog Pančevca da prikaže svoje turističke i kulturno umetničke mogućnosti. Program je podeljen na turistički, kulturno umetnički i privredni deo.

Veliki Pančevac: Đorđe Vajfert Gore: nekadašnji izgled Vajfert pivare

Veliki Pančevac: Đorđe Vajfert
Gore: nekadašnji izgled Vajfertove  pivare

U Beogradu je danas na Konferenciji za novinare gradski menadžer Pančeva, Aleksandar Farkaš, rekao da je manifestacija počela još u ponedeljak, 30 maja, otvaranjem izložbe Još jedan pogled na Uroša Predića, slikara koji je napravio najbolji portret Vajferta.

U subotu, 4 juna organizovana je Vajfertova ruta. U ponedeljak je u Galeriji savremene umetnosti otvorena izložba Olga Smederevac u svojoj kući. U utorak, 7 juna otvorena je izložba rukotvorina Banatska šara Jovanke Poznanov.

U četvrtak, u prodavnici i topionici piva Slad majstori će demonstrirati pravljenje zanatskog piva i pokazati gostima kako se pravi pivo kod kuće.

Direktor Turističke organizacije Pančevo, Branislav Rovčanin zadovoljan je prošlogodišnjim Danima Vajferta:

-To je bio početak. Pokazao se dobar. Ove godine manifestacija i dalje neguje običaje iz vremena poznatog proizvođača piva, Đorđa Vajferta, koji je rođen u našem gradu davne 1885. godine. Rođen kao Nemac, u duši Srbin doveo je do savršenstva najbolje osobine ova dva naroda.Otac je srpske industrije, bankar, vizionar kolekcionar, trgovac, osnivač mnogobrojnih dobrotvornih udruženja, bolnica. Umesto da se njime ponosimo, dopustili smo da padne u zaborav.Danima Vajferta želimo da ga otrgnemo iz prošlosti i vartimo u život.

Dejan Smiljanić, predsednik grupacije malih pivara u Privrednoj komori Srbije, podsetio je da je na samoj obali Tamiša 1722 godine podignuta najstarija pivara u ovom delu Evrope.Prvi vlasnik bio je Abraham Kepiš. Tek 1847 pivaru preuzima porodica Vajfert. Pivara je 1945. nacionalizovana, ali to nije doživeo Đorđe Vajfert. Umro je 15 januara 1937 godine u Beogradu. Posmrtni ostaci preneseni su u porodičnu grobnicu na rimokatoličkom groblju u Pančevu i sahranjeni uz najveće počasti i medijsku pažnju tadašnje Jugoslavije.

U petak, 10 juna, na Trgu Đorđa Vajferta u 17 časova otvara se sajam zanatskog piva. U 20 časova svečano se otvara manifestacija Vajfertovi dani. Posle toga počinju koncerti džeza i bluza. Koncerti se nastavljaju i u subotu, a isto tako i Sajam zanatskog piva.kraj