Vučić: Vlada – posle novog kruga konsultacija

Vučić: Vlada – posle novog kruga konsultacija

07/06/2016 Off By

 

Formiranje Vlade očekuje za 16 jun, ali ostavlja mogućnost da to bude i kasnije. Ponovio je da je zakonski rok početak septembra, ali će sve biti u ovom mesecu


Ranka Čičak

NA KRAJU razgovora s predstavnicima političkih partija, mandatar za formiranje nove vlade, Aleksandar Vučić , rekao je novinarima da je zadovoljan razgovorima s ljudima različitih političkih orijentacija:

-Čuo sam različite predloge.Mnoge ću od tih ideja kao mandatar uzeti u razmatranje. Najpre sam razgovarao sa predstavnicima SPS i Jedinstvene Srbije o razvoju Srbije u narednom periodu. Dogovorili smo nove razgovore. Razgovor s Vojislavom Šešeljom bio je otvoren i pristojan. On je izneo neke svoje ideje. Rekao je da bi radio s Vladom ukoliko bi se ona odrekla evropskog puta. Ja sam rekao da je evropski put program nove Vlade.

Najneprijatniji Vučićev razgovor bio je danas s predstavnikom liste Dosta je bio, Sašom Radulovićem:

– Ne bih ni komentarisao. Izleteo je napolje i dobacio mi – drugarice učiteljice… On neka govori o svemu tome. Neka plače, neka kuka.Ja sam, kao i svaki put, govorio iskreno. Kao kad popu kažem – pop, bobu- bob, tako sam i njemu saopštio istinu u lice. Nisam fasciniran nečijim medijskim pritiscima i, kao što znate, nikoga se ne plašim da mu kažem u lice sve što mislim.

Pozitivno je ocenio razgovore sa liderom Lige socijaldemokrata Vojvodine i LDP :

-Razgovarali smo o budućnosti Srbije i Vojvodine. Dobio sam nekoliko dobrih saveta o tome šta je potrebno da se promeni.Čuo sam zabrinutost o nekim pitanjima. Rekao sam da ćemo ovaj razgovor nastaviti.

O susretu s predstavnicima Dveri kaže:

-Mislim da je razgovor bio korektan. Primio sam određene predloge o politici nataliteta i o tome šta bi tu trebalo promeniti u narednom periodu. Samo Srbija s većim natalitetom može da bude i ekonomski konkurentna. Razgovarali smo i o radu naših banaka. Ja sam govorio o budućnosti Srbije. O našoj politici suverene i nezavisne zemlje. Mi ćemo da čuvamo i nezavisnost Srbije, ali i sve ono što smo do sada uspešno uradili na uspostavljanju njenih dobrih ekonomskih temelja. Rekao sam da ćemo ove godine, ukoliko sve bude normalno, imati rast od 2 ipo posto, a ako bude dobra godina i ne bude suše kao lane, rast može ići ni na 2,7 posto. Sledeće godine oko 4 posto. To bi bio evropski rezultat. Za to je potrebno mnogo novih reformi, posebno u obrazovanju, poljoprivredi. Rekao sam da znam da nam je deo mentaliteta da samo kukamo i da moramo da radimo još više kako bi postigli ove rezultate i da do 2020 godine Srbija može da bude jedna od najuspešnijih zemalja u ovom delu Evrope i među prvih 10 zemalja u Evropi po visini ekonomskog rasta. Govorili smo i o reformama u okviru pravnog sistema, koje nas očekuju posle otvaranja poglavlja 23. Otvoreni smo za svaku vrstu kritike i drugačijeg mišljenja.

Na molbu da prokomentariše nedavne svađe u Skupštini, Vučić kaže da je to normalno u svakom parlamentu:

-Nije ni prvi ni poslednji put. To se dogodilo zato što su neki mislili da će poslanici većine biti vreća za udaranje. Onda se uspostavilo da su to neki klinci, neki mladi ljudi koji su mnogo obrazovaniji i mnogo snažniji od njih, pa se njihov napad pretvorio u bumerang.To je uzrokovalo nervozu kod nekih.

Formiranje Vlade očekuje za 16 jun, ali ostavlja mogućnost da to bude i kasnije. Ponovio je da je zakonski rok početak septembra, ali će sve biti u ovom mesecu.

Novinari su se požalili mandataru na ponašanje Saše Radulovića, koji nije hteo da priča s nekoliko redakcija koje je nazvao Vučićevom propagandnom mašinerijom. Vučić je odgovorio

-Pa on ni o čemu i nije hteo da priča. Meni je doneo nešto, ne znam ni šta je to, pravo da vam kažem. Posle čujem da je govorio kako je meni nešto dao. Ja sam mu rekao da je nepristojan, da je nevaspitan.Rekao sam mu još neke stvari u oči. Rekao sam mu sve šta mislim o njemu. Da nikakvu politiku i nema. Mislim da je brzo izleteo napolje. Dobio je zasluženu lekciju i nju ćemo ponavljati svaki put. Da sam se ja tako obratio novinarima, već bih bio na SNN-u, a u UN bi se raspravljalo o sankcijama protiv Srbije. Neka on samo nastavi sa tom politikom.Moj posao je da , iako se ne slažem s novinarima, uvek odgovorim na svako pitanje. Ja mislim da, koliko me volite ili ne, svaki ste put imali priliku da pitate šta želite i da dobijete odgovor onakav kakav ja želim.

Na pitanje da li će nova Vlada rešiti pitanje nasilja na sportskim utakmicama kaže da se to uvek zloupotrebljava:

-To vam je kao što sada predbacuju gde vodim razgovore o Vladi. Ako vodim u Vladi, ne valja, ako vodim u stranci, opet ne valja. Kad neko hoće da vam nađe da mu nešto smeta, uvek će naći. Događaje na stadionima treba da rešavaju institucije. Do sada sam poturao glavu tamo gde drugi ne mogu ni nogu, ne znam imam li snage da to nastavim.

Vučić je najavio u četvrtak i petak konsultacije o Vladi sa članovima svoje stranke i sa koalicionim partnerima sa njegove liste. Odmah zatim ide dodatni krug konsultacija sa ostalima. Sutra je razgovor sa pripadnicima manjina.♦