Predlog ministra Kurca: australijski model za evropske migrante!

Predlog ministra Kurca: australijski model za evropske migrante!

05/06/2016 Off By

 Prema vrlo kritikovanoj oštroj australijskoj migrantskoj politici tražitelji azila, koji pokušavaju brodovima da se iskrcaju na obale Australije, završavaju na pacifičkim ostrvima Nauru i Papua Nova Gvineja gde ih , na osnovu dogovora vlasti tih ostrva i Australije, beskonačno drže dok se njihovi zahtevi obrađuju. Ne mogu se naseliti u Australiji čak i u slučaju da se utvrdi da su izbeglice


AUSTRIJSKI ministar spoljnih poslova Sebastijan Kurc predlaže da Europska unija, po uzoru na Australiju, onemogući dolazak na kontinent migrantima tako da ih drži na otocima dok obrađuje njihove zahtjeve za azilom.

On je ovo predložio u intervjuu objavljenom u nedjeljnom izdanju lista Di Prese smatrajući da će takav potez obeshrabriti migrante u nameri da se upuste u opasni put prema Europi.

Prema vrlo kritikovanoj oštroj australijskoj migrantskoj politici tražitelji azila, koji pokušavaju brodovima da se iskrcaju na obale Australije, završavaju na pacifičkim ostrvima Nauru i Papua Nova Gvineja gde ih , na osnovu dogovora vlasti tih ostrva i Australije, beskonačno drže dok se njihovi zahtevi obrađuju. Ne mogu se naseliti u Australiji čak i u slučaju da se utvrdi da su izbeglice.

“Australijski model ne može u potpunosti da se prekopira ali njegova se načela mogu primeniti u Evropi”, rekao je austrijski ministar izražavajući sumnju u nedavno postignut dogovor s Turskom čiji je cilj smanjivanje broja migranata koji se pokušavaju da se domognu Europe.

Sličan je model korišćen u SAD-u početkom 20. veka kad su pridošlice zadržavani na ostrovu Elis ispred Manhetna, podsjetio je Kurc.

Dodao JE kako bi EU trebala da usvojiti rezoluciju koja bi uredila da migranti, koji pokušaju ilegalno da uđu u Europu, automatski gube pravo na podnošenje zahteva za azilom.

Od početka godine preko Sredozemlja je u Europu stiglo 204.000 osoba, objavila je ove nedelje agencija UN-a za izbeglice, a na tom putu život je izgubilo njih više od 2.500.(Agencije)♦