Vežba na vojnom kompleksu „Ravnjak“ kod Kruševca

Vežba na vojnom kompleksu „Ravnjak“ kod Kruševca

04/06/2016 Off By

Vežbu po temi „Pomoć civilnim organima vlasti na otklanjanju posledica hemijskog akcidenta“ realizovali su na poligonu „Ravnjak“ pripadnici Centra ABHO za obuku Komande za obuku, 246.bataljona ABHO Kopnene vojske, nacionalnog centra za kontrolu trovanja VMA, Specijalne antiterorističke jedinice, Nacionalnog kriminalističko-tehničkog centra i Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije, Opšte bolnice iz Kruševca i Crvenog krsta


Ministar odbrane Zoran Đorđević, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković prisustvovali su danas vežbi na vojnom kompleksu „Ravnjak“ kod Kruševca, na kojoj su pripadnici Vojske, MUP-a Srbije, Ministarstva zdravlja i Crvenog krsta Srbije prikazali jedan od modela zajedničkog delovanja.

Zoran Đorđević je istakao da je ova vežba jedna u nizu u okviru komandno-taktičke vežbe „Morava 2016“ i da prikazuje sadejstvo Vojske Srbije, civilnih, vladinih i međunarodnih organizacija na uklanjanju posledica od akcidentnih situacija.

– Zahvaljujem se svim učesnicima koji su pokazali osposobljenost i stručnost da se izbore sa terorističkim pretnjama. Terorizma, na našu sreću, u Srbiji nema, ali vi ste potvrdili da ste spremni da odgovorite ukoliko do toga dođe. Učesnici vežbe iz Ministarstva odbrane, MUP-a, Ministarstva zdravlja i Crvenog krsta su pokazali da zajedno i timskim radom mogu da se izbore sa terorizmom. Celokupne aktivnosti na vežbi „Morava 2016“ realizovane su na visokom nivou, a narednih godina će se ovakvi vidovi pripreme, obuke i provere nastaviti, naglasio je Đorđević.

Vežbu po temi „Pomoć civilnim organima vlasti na otklanjanju posledica hemijskog akcidenta“ realizovali su na poligonu „Ravnjak“ pripadnici Centra ABHO za obuku Komande za obuku, 246.bataljona ABHO Kopnene vojske, nacionalnog centra za kontrolu trovanja VMA, Specijalne antiterorističke jedinice, Nacionalnog kriminalističko-tehničkog centra i Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije, Opšte bolnice iz Kruševca i Crvenog krsta.

Na vežbi je učestvovalo više od 250 ljudi i oko šezdeset vatrogasnih, specijalnih i motornih vozila, a na njoj su se mogle videti aktivnosti u situacijama velikog akcidenta na vojnom kompleksu „Ravnjak“, terorističkih dejstava na hemijska industrijska postrojenja i teroristikog napada u naseljenom mestu aktiviranjem „prljave bombe“ sa toksičnim i radioaktivnim materijalom.

Starešine i vojnici Centra za obuku ABHO i 246. bataljona ABHO su na delu pokazali da su u potpunosti spremni za reagovanje u izvršavanju zadataka treće misije, pogotovo u delu izviđanja i dekontaminacije zone havarije i terorističkih napada i sadejstva sa timovima iz MUP-a, Ministarstva zdravlja i Crvenog krsta.(Press VS)♦