Makedonija: formirana komisija za opoziv predsednika Ivanova

Makedonija: formirana komisija za opoziv predsednika Ivanova

02/06/2016 Off By

Poverenstvo će imati 11 članova, a za predsednika je izabran Zoran Ilioski iz VMRO-DPMNE. Šest članova komisije će biti iz vladajuće VMRO-DPMNE, po dvoje iz koalicijskog partnera DUI i SDMS i jedan iz opozicione DPA


SOBRANJE Makedonije odlučilo je da se formira Poverenstvo koja bi trebalo da utvrdi odgovornost predsednika Đorga Ivanova u vezi s odlukom da abolira aktere afere “prisluškivanje”.

Poverenstvo, naime, treba da proceni osnovanost predloga za utvrđivanje odgovornosti Ivanova koju je podnela opozicija SDSM Zorana Zaeva, objavila jemakedonska agencija MIA.

Poverenstvo će imati 11 članova, a za predsednika je izabran Zoran Ilioski iz VMRO-DPMNE. Šest članova komisije će biti iz vladajuće VMRO-DPMNE, po dvoje iz koalicijskog partnera DUI i SDMS i jedan iz opozicione DPA.

Odluku bi trebalo da bude donesena u roku od sedam dana. Da bi opoziv prošao u parlamentu, potrebno je da ga podrže dve trećine poslanika.

Ivanov je početkom aplira abolirao političare iz redova i VMRO-DPMNE i SDSM od optužbi vezanih za aferu prisluškivanja, što je pokrenulo svakodnevne proteste i produbio političku krizu.

Pre dva dana, Ivanov je objavio da je doneo odluku o poništenju pomilovanja za 22 osobe zbog toga što su, kako je objasnio, svi oni politički eksponirane osobe.

Ivanov je objasnio da sve druge osobe koje su abolirani 12. aprila, imaju mogućnost da lično podnesu zahtjeve za poništenje odluka o njihovoj aboliciji.♦