Makedonija: abolicija mora u celini da se povuče

Makedonija: abolicija mora u celini da se povuče

28/05/2016 Off By

Američka ambasada u Skoplju je preko Fejzbuka poručila da parcijalno i selektivno poništavanje amnestije neće doprineti rastućem osjećaju nekažnjivosti u zemlji. “Makedonija mora ovo pitanje da rieši sveobuhvatno”, navela je ambasada SAD


EVROPSKA unija i SAD ponovile su da abolicija 56 političara i njihovih saradnika u Makedoniji mora u celini da bude povučena. Evropski komesar za proširenje Johanes Han ocenio je da odluka makedonskog predsednika Đorge Ivanova da poništi pomilovanje za određen broj ljudi nije dovoljna.

“Kao što stalno ponavlja EU, potrebno je sveobuhvatno rešenje da se izbegne selektivna pravda”, napisao je Han na svom tviter nalogu.

Američka ambasada u Skoplju je preko Fejzbuka poručila da parcijalno i selektivno poništavanje amnestije neće doprineti rastućem osjećaju nekažnjivosti u zemlji. “Makedonija mora ovo pitanje da rieši sveobuhvatno”, navela je ambasada SAD.

Da je za rešavanje krize u Makedoniji neophodno celovito, a nikako selektivno poništavanje abolicije smatraju i najveća opziciona stranka Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM) Zorana Zaeva i učesnici građanskih protesta nazvanih “Šarena revolucija”, kao i sve manje političke stranke u Makedoniji. Odluku Ivanova o delimičnom povlačenju abolicije pozdravila je jedino vladajuća stranka VMRO DPMNE Nikole Gruevskog. Predsjednik Makedonije Đorge Ivanov poništio je juče odluke o aboliciji 22 političara, od 56 koje je samovoljno pomilovao u aprilu.

On je kratko objasnio javnosti da je abolicije poništio za “sva politički eksponirana lica”, ali nije naveo o kojim osobama se radi. Kontroverzna odluka Ivanova od 12. aprila da abolira 56 političara izazvala je oštre reakcije opozicije i međunarodne zajednice, odnosno SAD i EU, koje su zatražile njeno povlačenje, a dovela je i do višednevnih protesta u gradovima Makedonije.

Među aboliranim političarima je najviše članova rukovodstva vladajuće VMRO DPMNE, kao i njen lider, bivši premijer Nikola Gruevski. Protiv njih Specijalno tužilaštvo vodi krivične istrage zbog slučajeva povezanih sa aferom prisluškivanih razgovora. Učesnici antivladinih protesta smatraju da je Ivanov odluku o aboliciji doneo u dogovoru s Gruevskim. Ta odluka Ivanova je dodatno zaoštrila političku krizu u Makedoniji koja je počela pre dve godine, kada je SDSM optužio VMRO DPMNE da je pokrao izbore i odbila da uđe u parlament.(Agencije)♦