Šumadijska vina stalna postavka u Svetskom muzeju u Bordou

Šumadijska vina stalna postavka u Svetskom muzeju u Bordou

26/05/2016 Off By

Na konferenciji za novinare rečeno je i da Udruženje vinara Šumadije i ove godine 11. juna, organizovaće 3. Festival šumadijskih vina u okviru Kraljevske vinarije Topola


Ranka Čičak

U PRIVREDNOJ komori Srbije novinarime je rečeno da će u najrenomiranijoj francuskoj vinskoj regiji, Akvitaniji u Bordou 31. maja biće otvoren najveći Svetski muzej vina – Grad vina u kome će srpska vina predstaviti devet vinarija iz Šumadije sa 21 različitom etiketom.

Na konferenciji za novinare rečeno je i da Udruženje vinara Šumadije i ove godine 11. juna, organizovaće 3. Festival šumadijskih vina u okviru Kraljevske vinarije Topola.

-Šumadija, rekao je Marko Čadež,predsednik PKS, u proizvodnji vina ima potencijal da bude nova Toskana i PKS će, u saradnji sa proizvođačima grožđa i vina, i nadležnim državnim institucijama, nastaviti da radi na unapređenju proizvodnih i izvoznih potencijala srpskog vinogradarstva i vinarstva. -Pokrenućemo inicijativu da se u agrarnom budžetu predvide sredstva za promociju srpskih vina i vinarstva, rekao je Čadež i dodao “da nam je cilj da se povećaju površine pod vinovom lozom i proizvodnja vina – posebno onih sa oznakom geografskog porekla, unapredi kvalitet, dizajn i promocija naših proizvoda, poveća prepoznatljivost i prodaja srpskih vina na međunarodnom tržištu, u čemu Komora posebno može da pomogne”.

Božidar Aleksandrović, vlasnik Vinarije „Aleksandrović” i predsednik Udruženja vinara Šumadije rekao je da je srpsko vino imalo „meteorski uspon“. „Pre šest, sedam godina kad je izdat Svetski atlas vina, o Srbiji je bila jedna rečenica – da je imala vrhunska vina pre Drugog svetskog rata. Sloveniji je bilo posvećena strana i po, a Hrvatska je imala dve strane”, poseća Aleksandrović.

-Šumadijska vina u Muzeju u Bordou naći će se u stalnoj postavci zahvaljujući odličnim rezultatima na najprestižnijim takmičenjima, čime je skrenuta pažnja na Srbiju kao vinsku destinaciju budućnosti. Svetski stručnjaci predviđaju da će Šumadija u narednih par godina biti među važnim vinskim destinacijama, dodao je Aleksandrović.

U okviru Kraljevske vinarije Topola 11. juna održaće se 3. Festival šumadijskih vina u organizaciji Udruženja vinara Šumadije, radi unapređenja prepoznatljivosti tog regiona Srbije kao značajne destinacije na vinskoj mapi Evrope.

Vladimir Stojić generalni sekretar Udruženja vinara rekao je da će šumadijska vina, nakon Topole biti predstavljena u Andrićgradu u Višegradu, a 15. septembra i na Belom dvoru u Beogradu. Prioritet budućih aktivnosti Udruženja, kako je rekao Stojić, jeste i završetak Elaborata o zaštiti geografskog porekla šumadijskog vina, čime bi se počelo od berbe 2016.♦