Levica Srbije i sindikat Sloga 4.juna održaće protest podrške radnicima i „Jure“

Levica Srbije i sindikat Sloga 4.juna održaće protest podrške radnicima i „Jure“

24/05/2016 Off By

Okupljanje je zakazano na Trgu Nikole Pašića u Beogradu, u 12 časova, odakle će, nakon obraćanja govornika okupljenima, kolona kroz Kneza Miloša krenuti ka zgradi Vlade Srbije u Nemanjinoj ulici


LEVICA SRBIJE održaće 4. juna, u subotu, protest podrške radnicima i radnicama „Jure“ i, kako se navodi u Proglasu, “svima onima kojima su pljačkaške privatizacije oduzele mogućnost da žive život dostojan čoveka”.

Okupljanje je zakazano na Trgu Nikole Pašića u Beogradu, u 12 časova, odakle će, nakon obraćanja govornika okupljenima, kolona kroz Kneza Miloša krenuti ka zgradi Vlade Srbije u Nemanjinoj ulici.

Već nekoliko nedelja u medijima čitamo o tome da su radnici južnokorejske „Jure“ primorani da nose pelene, da su maltretirani, seksualno zlostavljani i primorani da rade i kada im pozli. Radno vreme od 10 ili više sati je normalna pojava. Inspekcija rada, koja je od vlasnika fabrike nagrađena automobilima, tvrdi da nema neregularnosti i da su ovakve tvrdnje radnika laži. Premijer govori o „kampanji protiv stranih investitora“, a lokalni funkcioneri radnicima licemerno poručuju da prosto uzmu i ostvare svoja prava. Mi pitamo: da li je u ovoj zemlji dilema nemati posao ili imati, ali biti ponižen? Suprotstavimo se nasilju nad onima koji nemaju moć zato što su ucenjeni radnim mestom! Ako naši sugrađani u „Juri“ ne mogu sami da se izbore za svoja prava, moramo im pomoći u tome!”, navodi Levica Srbije i dodaje da “u Srbiji se položaj zaposlenih već godinama pogoršava – kupovna moć je sve manja, a cene i troškovi života nastavljaju da rastu. U isto vreme, iz vlasti poručuju da nema novca za plate, penzije, socijalne usluge, kulturu i obrazovanje, dok se stranim investitorima isplaćuju milioni evra za fabrike koje se ili ne izgrade ili se u njima radi u nehumanim uslovima. Takva ekonomska politika mora da se promeni!”

U pozivu se navodi da na skupu neće biti dozvoljena stranačka i politička obeležja, ali svi mogu da dođu sa obeležjima koja izražavaju podršku radnicima „Jure“, kao i svim zaposlenima koji rade u lošim uslovima.

Protest organizuju, pored Levice Srbije i Udruženi sindikati Srbije Sloga.♦