Umro Bata Živojinović

Umro Bata Živojinović

23/05/2016 Off By

Rođen je 5. juna 1933. u selu Koraćica blizu Beograda. Kao petnaestogodšnjak je radio kao scenski radnik i statirao u Akademskom pozorištu “Branko Krsmanović” u Beogradu


VELIMIR BATA ŽIVOJINOVIĆ preminuo je sinoć u bolnici “Sveti Sava” u Beogradu. Živojinović je odigrao najviše filmskih uloga u celom regionu, a u svetu je poznat pre svega po ulozi u filmu “Valter brani Sarajevo”, koji je mega popularnost doživeo u Kini.

Rođen je 5. juna 1933. u selu Koraćica blizu Beograda. Kao petnaestogodšnjak je radio kao scenski radnik i statirao u Akademskom pozorištu “Branko Krsmanović” u Beogradu. Potom je pohađao srednje glumačke škole u Nišu i Novom Sadu. Posle završetka srednje škole upisao je pozorišnu akademiju u

Beogradu. U Beogradskom dramskom pozorištu je igrao nekoliko godina i u tom periodu je imao i do 300 angažmana godišnje.

Na filmu, kojem se potpuno posvetio, debitovao je 1955. u “Pesmi sa Kumbare” Radoša Novakovića.Prvu značajniju ulogu dobio je 1957. godine u filmu Veljka Bulajića “Vlak bez voznog reda”.

Živojinović je igrao u više od 340 filmova i TV serija. Publika ga pamti po ulogama u partizanskim filmovima snimanim šezdesetih i sedamdesetih godina, Valtera u “Valteru u Sarajevu” Hajrudina Krvavca, u filmovima “Bitka na Neretvi” i “Kozara” Veljka Bulajića, kao pijanog Zagorca iz “Breza” Anta Babaje, kao i ulozi “U raljama života” Rajka Grlića.

Tu su i antologijski filmovi srpske kinematografije “Maestro i Margarita”, “Skupljači perja”, “Tri”. Pamte se i njegove uloge u lakim komedijama.

Dobitnik je nagrade za životno delo “Slavica”, u dva navrata “Zlatne arene” Jugoslovenskog filmskog festivala u Puli i brojnih drugih priznanja. Živojinović je bio među osnivačima, a jedno vreme i predsednik Udruženja filmskih glumaca.

Velimir Bata Živojinović bavio se i politikom – bio je poslanik Socijalističke parije Srbije u nekoliko mandata, a 2002. kandidat SPS na predsedničkim izborima u Srbiji.

Poslednji put pred kameru je stao početkom godine, snimajući promotivni spot u kome je pozvao kineske turiste da dođu u Beograd. Na ovogodišnjem FEST dodeljen mu je Beogradski pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti koji je primila njegova supruga Lula Živojinović.♦