Konsultacije: Vučić kod Nikolića

Konsultacije: Vučić kod Nikolića

19/05/2016 Off By

Obavestio sam predsednika Republike kako smatram da moja koalicija ima većinu u formiranju Vlade. Govorio sam o onome šta treba uraditi u naredne ćetiri godine i predočio 10 tačaka za napredak Srbije


Ranka Čičak

POSLE današnjeg razgovora s predsednikom Republike, Tomislavom Nikolićem o formiranju nove Vlade, predsednik SNS, partije koja je dobila najviše glasova na izborima, sa osmehom i optimizmom obratio se novinarima:

-Hvla vam na ovolikom prisustvu.

Obavestio sam predsednika Republike kako smatram da moja koalicija ima većinu u formiranju Vlade. Govorio sam o onome šta treba uraditi u naredne ćetiri godine i predočio 10 tačaka za napredak Srbije. Govorili smo o stabilnosti u zemlji i regionu i o onome što najviše zanima građane – povećanju životnog standarda, plata i penzija.

-Obavestio sam ga da na današnji dan, 19. maja, Srbija, posle mnogo godina, nije u deficitu. Od početka godine imamo suficit od 0,3 milijarde dinara, što je 140 dana posle početka godine i 60 milijardi dinara plaćenih za kamate – uspeh.

Aleksandar Vučić kaže da Srbija plaća najveće kamate u regionu, jer su se neki majstori pre njega zaduživali kratkoročno s kamatama od 7 ipo posto. To je njegova Vlda uspela da prevaziđe teškim privrednim reformama:

-Rekao sam da verujem u odgovornost i ozbiljnost buduće Vlade, ako je ja formiram. Govorili smo i o zapošljavanju i o tome kako rešiti neke probleme u rekonstruisanju društvenih kampanija, kao i o promenama u javnim preduzećima, što su i naše teme razgovora s MMF-om.

Vučić je razgovor s Nikolićem ocenio kao iskren i prijateljski:

– Imali smo i do sada podršku predsenika Republike. To je bilo važno za zemlju.Da je on hteo da pravi probleme Vladi, mogao je tako da stiče političke poene za sebe. Ali, on je bio dovoljno odgovoran i dovoljno ozbiljan , da se ne dodvorava nikome, već da uradi nešto za korist svoje zemlje. Ja sam mu u ime liste koju sam vodio i u ime Vlade koju sam vodio – zahvalio. Rekao sam mu da će sa svim ključnim elementima mog plana da bude upoznat.

Predsednik treba da razgovara i sa predstavnicima ostalih lista, pa da donese odluku. Možda neko drugi dođe pa kaže da ima većinu u Skupštini.

Novinare je zanimalo da li Nikolić ima mogućnost da posle razgovora sa Vučićem ne obavi konsultacije sa predsednicima drugih stranaka.

-Siguran sam da će predsednik obaviti konsultacije sa svima. Ja sam se bavio onim što život znači. A ne političkim trikovima da li će doći neko da pravi cirkus u zgradi Predsedništva ili Skupštine. To ne zanima ni mene, ni Predsednika, a ni građane Srbije.

Predsednik će sve po zakonu da obavii u danima pred nama će obavestiti javnost kome će da da mandat. Ja to ne mogu da znam.

PITANJA o rušenju u beogradskom naselju Sava Mala i o izjavama demokrata o nedemokratiji u Srbiji, Vučića ne uznemiravaju, pošto takvo ponašanje demokrata ocenjuje kao histeriju onih koji su upravo shvatili da su izgubili izbore. Za klevete koje su ga bolele u vreme poplava kaže da i njih sada drulćije doživljava:

-Tada sam reagovao kao uvređen čovek, kao neko koji pokušava da dokaže istinu, brine o ljudima.Onda su me takve laži strašno pogađale. Danas ne mogu da kažem da me ne pogađaju. Ali sam uspeo da pokažem da je saniranje poplava država obavila čisto i s manje novca nego što je to bilo realno.

Za kadrove koje je Pajtić zapošljavao u TV Vojvodine i koji su sada smenjeni, kaže da su služili samo za partijsku propagandu DS:

-Kada se posle 15 godina zaposleni izbore da nešto sami promene, onda počinje hajka. Ta histerija će da traje. Ne sekiram se zbog toga. Imaće uskoro priliku da me rasturaju i u Narodnoj Skupštini, kako su to već govorili. Ja sam jedno 40 puta “rasturen” izašao iz Skupštine, pa na izborima dobio 10 puta više glasova nego oni. Bolje da se iživljavaju na meni, nego na nekim drugim ljudima.

Vučić kaže da je pritisak na medije demokratama dozvoljen od uvek:

-A da sam ja bilo koga od vas ikada tužio, a brojne neistine sam o sebi i o svojoj porodici čuo, bio bih na stubu srama i govorilo bi se o pritiscima na štampu. Pišite šta hoćete, Srbija je slobodna zemlja. Samo za sebe zadržavam pravo da kažem da nešto nije istina. Pravno ništa neću da preduzimam jer hoću da ostane zapamćeno da smo dopustili objavljivanje neistina bez posledica. A oni neka tuže i za ono što je istina. Na slici u novinama je Bojan Pajtić… Ajde, dalje neću da govorim…♦