Idućeg meseca “nepoštovanje Tribunala” pred Savetom bezbednosti?

Idućeg meseca “nepoštovanje Tribunala” pred Savetom bezbednosti?

19/05/2016 Off By

 

U podnesku koji je Srbija poslala u Holandiju objašnjeno je da je Odeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu utvrdilo da nisu ispunjeni uslovi za predaju i hapšenje Petra Jojića, Vjerice Radete i Jove Ostojića


HAŠKI TRIBUNAL verovatno će tužiti Srbiju Savetu bezbednosti UN-a, nakon odluke beogradskog Višeg suda da troje funkcionera Srpske radikalne stranke /SRS/ ne budu izručeni, o čemu je Beograd obavestio Hag.

Prema informacijama kojima raspolažu beogradski mediji Tribunal bi mogao da tuži Srbiju već početkom juna, za kada je zakazan sastanak Saveta bezbednosti posvećen završnoj strategiji Tribunala.

U podnesku koji je Srbija poslala u Holandiju objašnjeno je da je Odeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu utvrdilo da nisu ispunjeni uslovi za predaju i hapšenje Petra Jojića, Vjerice Radete i Jove Ostojića.

Ovo sudsko rešenje je prvostepeno, a početkom naredne sedmice tročlano veće će doneti i pravosnažnu odluku.

Vjerica Radeta je naglasila da je ovakva odluka jedina moguća i da, prema zakonu, sudija nije mogao da odluči drugačije.

Lider SRS-a Vojislav Šešelj ocenio je da je obrazloženje suda da troje funkcionera stranke ne može biti uhapšeno, zbog nepoštovanja Tribunala, ispravna i zasnovana na pravu.

“Sud je to dobro obrazložio jer se Srbija pod dosmanlijskim režimom obavezala da će izručiti optužene za ratne zločine, genocid i zločine protiv čovečnosti, ali nije unesena obaveza da će hapsiti građane zbog nepoštovanja suda”, pojasnio je Šešelj.

Tribunal je izdao nalog da troje radikala bude uhapšeno zbog nepoštovanja suda jer su navodno uticali na dvoje svedoka u procesu suđenja Šešelju.♦