Saopštenje Ministarstva kulture: Komisije čvrsto iza svojih odluka

Saopštenje Ministarstva kulture: Komisije čvrsto iza svojih odluka

18/05/2016 Off By

Na ovogodišnjim konkursima akcenat je stavljen na stimulisanje kvaliteta i podržavanje projekata koji imaju prepoznatljivost na republičkom nivou i značajni su za promociju srpske kulturne scene, Definisanjem donjih limita izbegnuta je uravnilovka po sistemu „svima po malo“ i postignuto da se značajnija sredstva dodele nešto manjem broju projekata koji su svojim kvalitetom zaslužili da budu podržani, navodi Ministarstvo


MINISTAR kulture i informisanja Ivan Tasovac sa saradnicima održao je danas sastanak sa predsednicima i sekretarima svih komisija iz oblasti kulturnog nasleđa i savremenog stvaralaštva, na kome su zajednički analizirani rezultati konkursa, kao i kritike koje su putem medija izneli pojedini podnosioci prijava i određena profesionalna udruženja.

Na sastanku je konstatovano da sve komisije čvrsto stoje iza svojih odluka, kao i da je za samu instituciju konkursa od posebnog značaja unapređenje sistema evaluacije prijavljenih projekata, ali i projekata koji su dobili podršku.

Komisije su prilikom odlučivanja posebno imale u vidu nemogućnost pojedinih institucija i organizacija civilnog društva da sprovedu projekte za koje su na prošlogodišnjem konkursu dobile sredstva. U tom smislu, učesnici sastanka ukazali su na neophodnost jačanja kapaciteta institucija i organizacija civilnog društva za adekvatno sprovođenje finansiranih programa, što je jedan od prioriteta Ministarstva u ovom sazivu.

Na ovogodišnjim konkursima akcenat je stavljen na stimulisanje kvaliteta i podržavanje projekata koji imaju prepoznatljivost na republičkom nivou i značajni su za promociju srpske kulturne scene, Definisanjem donjih limita izbegnuta je uravnilovka po sistemu „svima po malo“ i postignuto da se značajnija sredstva dodele nešto manjem broju projekata koji su svojim kvalitetom zaslužili da budu podržani.

Ministarstvo kulture i informisanja zahvalilo se komisijama na predanom radu i profesionalnom odnosu u procesu donošenja odluka, pogotovo imajući u vidu da su komisije tokom rada trpele konstantne pritiske, a da su po objavljivanju rezultata pojedinim članovima komisija upućene i uvrede.

Ministarstvo poziva podnosioce predloga i projekata na okončanim konkursima.da se aktivno uključe u dijalog koji je Ministarstvo kulture i informisanja pokrenulo današnjim sastankom, na temu strategije, procedura i svih drugih segmenata podrške koju Ministarstvo pruža umetnicima i profesionalcima u sferi kulture.

Ministarstvo kulture i informisanja otvoreno je za predloge svih aktera sa kulturne scene, sa kojima ostvaruje kvalitetnu i redovnu saradnju i mimo konkursa, te ih poziva da po već ustaljenoj i njima dobro poznatoj proceduri nastavimo saradnju na unapređenju kulturne ponude.(Press MKI)♦