Izvršnog odbora NBS: referentna kamatna stopa ostaje 4,25 odsto.

Izvršnog odbora NBS: referentna kamatna stopa ostaje 4,25 odsto.

17/05/2016 Off By

Međugodišnja inflacija, koja u aprilu iznosi 0,4 posto, od maja bi trebalo da otpočne postepen rast i vrati se u granice cilja početkom sledeće godine


IZVRŠNI odbor Narodne banke Srbije odlučio je na današnjoj sednici da referentnu kamatnu stopu zadrži na postojećem nivou od 4,25 odsto.

Uprkos niskim inflatornim pritiscima, kao i nastavku poboljšanja makroekonomskih pokazatelja, ocenjeno je da i dalje prisutna neizvesnost na međunarodnom robnom i finansijskom tržištu u ovom momentu nalaže opreznost monetarne politike. Smanjenju uticaja pomenutih spoljnih rizika doprinose domaći faktori, pre svega smanjenje unutrašnje i spoljne neravnoteže, a delom i ekspanzivna monetarna politika ECB-a.

Međugodišnja inflacija, koja u aprilu iznosi 0,4 posto, od maja bi trebalo da otpočne postepen rast i vrati se u granice cilja početkom sledeće godine.

Na današnjoj sednici Izvršni odbor je usvojio majski Izveštaj o inflaciji, koji će biti predstavljen javnosti u utorak, 24. maja. Tom prilikom će, pored ostalog, detaljno biti obrazložene odluke monetarne politike i makroekonomska kretanja koja ih opredeljuju.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 9. juna.(Press NBS)♦