Muke biciklista: divlji vikendaši (i dalje) ruše rampe na Savskom nasipu

Muke biciklista: divlji vikendaši (i dalje) ruše rampe na Savskom nasipu

15/05/2016 Off By

Takođe, ni Uprava saobraćajne policije se nije najbolje pokazala. Iako nasipom dnevno prođe i do 1000 vozila, koristeći ga kao saobraćajnicu ka sremskim selima i divljim vikendicama u koritu Save, broj prekršajnih prijava koje su saobraćajci napisali ne prelazi broj 10, dok se na prijave biciklista da su ugroženi na nasipu ne obaziru i ne izlaze na teren


Zoran Bukvić

rampaRAMPA koja zabranjuje saobraćaj na Savskom nasipu iza novobeogradskih blokova juče je prvo obijena, pa onda i razvaljena, najverovatnije od strane vlasnika divljih vikendica u koritu reke Save.

Rampu su postavile i zaključale JVP “Beograd vode”, jer je nasip objekat za odbranu od poplava i na njemu po zakonu nije dozvoljen saobraćaj motornih vozila. (član 133. Zakona o vodama)

Pored rampe, stradao je i znak zabrane saobraćaja u oba smera. Oba ova dela se mogu tretirati kao krivična, ali izgleda da to nadležne ne brine previše.

Pokušaj aktivista udruženja “Ulice za bicikliste” da prijave ovo rušilačko ponašanje policiji prošao je bez rezultata, jer prema PU za Novi Beograd štetu mora da prijavi “vlasnik”, odnosno JVP “Beograd vode”.

Takođe, ni Uprava saobraćajne policije se nije najbolje pokazala. Iako nasipom dnevno prođe i do 1000 vozila, koristeći ga kao saobraćajnicu ka sremskim selima i divljim vikendicama u koritu Save, broj prekršajnih prijava koje su saobraćajci napisali ne prelazi broj 10, dok se na prijave biciklista da su ugroženi na nasipu ne obaziru i ne izlaze na teren.

Na Savskom nasipu je trasirana i Savska biciklistička ruta ka Bojčinskoj šumi 2014. godine, i obeležena je saobraćajnom signalizacijom za koju su saglasnosti dali Sekretarijat za saobraćaj i JVP “Beograd vode”.

Iako je nekom smetala ta signalizacija na nasipu pa je srušio, gradska saobraćajna inspekcija je odbila da naloži postavljanje saobraćajnog znaka “pazi na bicikliste” koji je deo signalizacije biciklističke rute, jer “nikome nije predat na održavanje.”

Zbunjuje činjenica da je ovaj znak već par puta rušen a onda ponovo vraćan po nalogu te iste saobraćajne inspekcije, da bi se odjednom ona proglasila nenadležnom?

Tako i Sekretarijat za saobraćaj koji je za ovu biciklističku rutu dao saglasnost odbija da zaštiti bicikliste od bahatih vikendaša, upućujući ih na JVP “Beograd vode”, iako je iz dokumentacije jasno da je Sekretarijat za saobraćaj upućen u to da su biciklisti na Savskom nasipu legalno i da postoji saglasnost Beograd voda. Sekretarijat je takođe pokušao da odbije da postavi znak zabrane saobraćaja u oba smera na Savaskom nasipu, ali je na kraju morao da postupi po nalogu saobraćajne inspekcije.

Razlozi za ovakvo zabijanje glave u pesak i prebacivanje nadležnosti odgovornih insitucija mogu se naći u tome što se iza Savakog nasipa nazale divlje vikendice nekih uticanjih ljudi, a na prvom mestu predsenika Republike Srbije Tomislava Nikolića.

Ipak, postavljamo pitanje, da li je javni interes da stotinak bahatih građana ugrožava sistem za odbranu od poplava, nasip, vodoizvorište, džogere i bicikliste, a da ih sistem svojim nečinjenjem štiti? ♦