Kriza u Makedoniji: građani povlače novac iz banaka

Kriza u Makedoniji: građani povlače novac iz banaka

12/05/2016 Off By

 

“Povučeno je 3,6 milijardi denera, što čini 1,6 odsto ukupne depozitske mase stanovništva. Novac je u zemlji, čuva se ispod jastuka ili u sefovima za koje je povećano interesovanje. Šteta će se odraziti na ekonomski rast”, pojasnio je Bogov


MAKEDONCI su zbog špekulacije o mogućoj devalvaciji nacionalne valute u aprilu povukli iz banaka oko 3,6 milijardi denera (58,5 miliona evra).

Guverner Narodne banke Makedonije Dimitar Bogov izjavio je da je Centralna banka Makedonije da bi stabilizovala tržište intervenisala sa 77 miliona evra iz deviznih rezervi.

“Povučeno je 3,6 milijardi denera, što čini 1,6 odsto ukupne depozitske mase stanovništva. Novac je u zemlji, čuva se ispod jastuka ili u sefovima za koje je povećano interesovanje. Šteta će se odraziti na ekonomski rast”, pojasnio je Bogov.

Predsednik Udruženja bankara Makedonije Kosta Mitrovski rekao je da se stanje u bankarskom sektoru nakon povlačenja ušteđevina stabilizuje i da će se tokom narednih dana u potpunosti normalizovati.

“Razmišljamo o uvođenju denarskog depozita sa atraktivnijim kamata. Još pravimo analize i ne mislim da ćemo povećati kamate na kredite”, dodao je on.

Prema podacima Narodne banke Makedonije, u aprilu su u poređenju sa martom devizne rezerve smanjene za 73 miliona evra i iznose 2,193 milijarde evra, a uvećane su rezerve zlata.

Centralna banka Makedonije prošle sedmice povećala je osnovnu kamatu na blagajničke zapise za 0,75 procenata, odnosno sa 3,25 na četiri odsto.

Makedonija se nalazi u dubokoj političkoj krizi, zbog čega se gotovo svake večeri u Skoplju i drugim gradovima održavaju antivladini protesti.(Agencije)♦