Aleksandar Vučić: Ko god da je rušio Savamalu po noći – mora da je idiot!

Aleksandar Vučić: Ko god da je rušio Savamalu po noći – mora da je idiot!

11/05/2016 Off By

Na pitanje da li je zaštitnik građana, Siniša Janković prisluškivan, Cučić je odgovorio: “Tvrdim da nije. Ako se dokaže suprotno, kompletni sektor službe za prisluškivanje neka pakuje kofere. Oni koji gube na izborima ne mogu da prihvate poraz i pruže ruku pobedniku. Svašta su pričali o meni.Tražili su matične brojeve moje porodice, da vide da li je neko od mojih krao. Mogli su mene da pitaju. Rekao bih im da nikada nisam krao ni ja, ni moji. Sve što me zanima je da Srbija uspe”


Ranka Čičak

PREMIJER Aleksandar Vučić pozvao je građane RS da se uzdrže od bilo kakvih međusobnih sukoba 14 maja na mitingu u Banjaluci:

– Nemiri bi doveli u pitanje opstanak Republike Srpske, a i Srbiju u neprijatnu situaciju. Nije dobro da Srbin udari na Srbina. Srbiji to ne treba sada kada ekonomski oporavak ide tako brzo.

Vučić je najavio renoviranje 500 škola i bolnica u 72 opštine.To će koštati pet milijardi dinara.

– Sve više investitora zainteresovano je za Srbiju. U ovom se trenutku razgovara sa 49 investitora. To bi značilo preko 30 hiljada novih radnih mesta.

Privredna reforma donosi sve vidljivije rezultate. U prva 4 meseca deficit je bio 13,4 milijarde, umesto 72,2 milijarde dinara, koliko je bilo predviđeno. Najviše se izdvaja za kamate kredita iz 2011 godine. One ukupno koštaju 139 milijardi, a već je otplaćeno 38,5. Poreski prihodi su 48,7 milijardi, za 17,7 posto više nego ranije.Rashodi države su niži za 11 milijardi, iako su povećane plate vojnicima i prosvetarima. Vučić kaže da bi, da nije visokih kamata, u budžetu bilo 45 milijardi dinara suficita. U prvom kvartalu zabeležen je rast od 3,5 posto, a to garantuje najmanje 2,4 ukupno rast do kraja godine i 3 posto rasta za iduću godinu. Investicije u projekte prelaze 1,1 milijardu:

– Potrebna nam je strategija za poblematične kredite i novi sistem nabavke lekova. Ponosan sam na izjavu nemačkih banaka da Srbija u onome što postiže prevazilazi Mađarsku, Poljsku i Hrvatsku. Zato preporučuju kupovanje srpskih obveznica.To pokazuje povećanje kreditnog rejtinga Srbije.

Novinarka Pinka pitala je Vučića da li ga je Rasim Ljajić obavestio da želi da se kandiduje na predstojećim predsedničkim izborima. Odgovorio je da ga to ne zanima i da će se izborima baviti tek mesec dana pre njih. Zasada je Rasim deo Vlade.

Na pitanje da li je zaštitnik građana, Siniša Janković prisluškivan, odgovara:

-Tvrdim da nije. Ako se dokaže suprotno, kompletni sektor službe za prisluškivanje neka pakuje kofere. Oni koji gube na izborima ne mogu da prihvate poraz i pruže ruku pobedniku. Svašta su pričali o meni.Tražili su matične brojeve moje porodice, da vide da li je neko od mojih krao. Mogli su mene da pitaju. Rekao bih im da nikada nisam krao ni ja, ni moji. Sve što me zanima je da Srbija uspe.

Premijer tvrdi da je u tu svrhu i napravljena afera s fantomkama u Savamali:

– Oni koji su s fantomkama upadali u preduzeća posle 5.oktobrai koristili Zemunski klan, sada to pripisuju meni. Ko god da je rušio Savamalu po noći, mora da je idiot. Da je po danu srušio te divlje objekte, imao bi moj aplauz. Država ne stoji iza toga.Ne radi se o rušenju stanova sirotinje, već o objektima do kojih su bivši funkcioneri došli na prljav način.Gradonačelnik Beograda je 2004 godine ove objekte delio na poklon prijateljima, a oni su ih odmah iznajmljivali. Zašto se sada ne bune oni?

 

Davor Lukač iz Foneta replicirao je da se ipak vraćamo na devedesete godine, kada su Bate Trlaje i Arkani unosili strah s fantomkama na glavi.

Premijer se prvo naljutio, ali odmah zatim izvinio i složio s Lukačem da su takva ponašanja opasna:

– To su stvari koje ne treba da se dogode. Niko nema prava da uzima pravdu u svoje ruke. Devedesetih su Trlaje i Arkani radili za neke druge. Ne sećam se da ste tada kao novinar pitali o tome. Niste primetili fantomke ni kada su ih nedavno na utakmici stavljali na lice i vikali- “Vučiću pederu”.

Vučić je zaključio da je ovu konferenciju za novinare započeo teškim informacijama, ali je završava dobrim. Danas u pet stiže avion koji će od juna saobraćati na liniji do Amerike, a nekoliko dana pre ovog prvog leta, uspostaviće se i linija do Sant Peterburga:

-To je simbol našeg uspeha.

Što se novih ministara tiče, još nema detalja. Vučić najavljuje nova imena, kao i mnogo novih mladih ljudi u rukovodstvu SNS. Program Vlade biti će gotov za desetak dana, a zatim treba doneti i novi Zakon o Vladi. D11.5.