U nedelju, 15. maja rođendanski koncert  folklornog ansambla Kolo

U nedelju, 15. maja rođendanski koncert folklornog ansambla Kolo

10/05/2016 Off By

 

Ansambl Kolo je osnovala Vlada NR Srbije 15.maja 1948. godine sa ciljem da se profesionalnim i studioznim radom neguju, koreografski uobličavaju i umetnički obrađuju narodne igre, pesme i muzika, čuvajući njihov koren, stil i osnovni karakter


U NEDELJU 15. maja u 20 časova na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, Ansambl narodnih igara i pesama Srbije Kolo,  svečanim koncertom obeležiće 68 godina rada.

Za tu priliku pripremili su program kojim će na umetnički način „prošetati“ kroz bogatu istoriju rada Ansambla, predstavljajući koreografska dela koja su obeležila skoro sedam decenija njegovog postojanja. Tradicija je da se koncerti kojim se obeležava dan osnivanja Ansambla, održavaju u Narodnom pozorištu u Beogradu. Prvo nastup  Ansambla bilo je 28. novembra 1948.godine na svečanoj akademiji u Narodnom pozorištu. Već posle mesec dana 25. i 26. decembra Ansambl je održao prva dva koncerta upravo na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.


kolo nošnja

Ansambl Kolo je osnovala Vlada NR Srbije 15.maja 1948. godine sa ciljem da se profesionalnim i studioznim radom neguju, koreografski uobličavaju i umetnički obrađuju narodne igre, pesme i muzika, čuvajući njihov koren, stil i osnovni karakter. Nesporni kvalitet umetnika, veoma zahtevan pristup koncertnoj prezentaciji umetnosti narodne igre, pesme i muzike, inspirisao je sve generacije umetnika Ansambla KOLO da na najkvalitetniji način predstavljaju u zemlji i inostranstvu bogato kulturno nasleđe Srbije. Inspiracija sadašnjoj generaciji umetnika Kola neće nedostajati ni ovog 15. maja, kada će Ansambl obeležiti 68. godina uspešnog rada.

Tim povodom direktor Ansambla Vladimir Dekić izjavio je: „Prošlo je godinu dana od premijere novog koncepta koncertne prezentacije umetnosti narodne igre, pesme i muzike, koji je u prvi plan istakao bogatu istoriju Ansambla, sjajne umetnike i umetnička dela koja smo dobili na čuvanje. Primenom novih tehnologija, umrežavanjem sa ostalim granama umetnosti, kao i permanentnim usavršavanjem uspeli smo da pridobijemo novu, mladu i zahtevnu publiku, da osvežimo doživljaj naših stalnih gledalaca, ali i da pokrenemo novi, savremeni, umetnički i tehnički zahtevniji pristup tradiciji i njenom prikazivanju. Ne samo u zemlji, već i u regionu. Obnavljanje saradnje sa kolegama iz Lada, reakcije i utisici koje nosimo iz Hrvatske su nešto što nas motiviše da i dalje hrabro pomeramo granice. Ne samo umetničke. Raduje nas što smo postavljajući sebi lestvicu na viši nivo, uspeli da motivišemo, inspirišemo i utičemo na druge. Ovogodišnji Dan Kola posvećujemo našoj vernoj publici i pozivamo je  da 15.maja. bude sa nama u Narodnom pozorištu u Beogradu. Svesni da do sada možda niste imali priliku da sa nama obeležite ovako važan datum za Ansambl Kolo radujemo se susretu i razmeni energije.“, izjavii je direktir  Vladimir Dekić.

U okviru ovogodišnjeg obeležavanja Dana Ansambla u Jugoslovenskoj kinoteci ( Uzun Mirkova 1) u subotu 14. maja u 12 časova, održaće se projekcija filmskog materijala posvećenog radu Ansambla, od osnivanja do danas. U svojevrsnom „upoznavanju Ansambla Kolo na filmu“ korišćen je i arhivski materijal „Filmskih novosti“ .
Ansambl KOLO će u foajeu Narodnog pozorišta beogradskoj publici predstaviti izložbu fotografija naše saradnice Jelene Janković, fotografkinje koja prati i beleži rad Ansambla.♦