Zrenjanin: Svečanost povodom Dana Vojske Srbije i Dana pobede

Zrenjanin: Svečanost povodom Dana Vojske Srbije i Dana pobede

09/05/2016 Off By

Uprkos naporima da se prevaziđu današnji problemi, na našem evropskom putu stoje snage u Hrvatskoj, koje kao da se utrkuju ko će jače da nas podseti na namere ozloglašenih pokreta iz Drugog svetskog rata. Mi u sebi nalazimo snagu da pređemo preko svega. Nudimo gledanje u oči i dijalog o svim otvorenim temama, rekao je predsednik Srbije u Zrenjaninu


zrwnjaninpromo

Ranka Čičak

-NEKI predstavnici Evropske Unije nam nagoveštavaju uslosvljavanje ulaska Srbije u EU priznavanjem Kosova. Ako to zaista budu tražili od nas, znači da nas ne žele – rekao je predsednik Srbije, Tomislav Nikolić danas na svečanosti povodom Dana Vojske Srbije i Dana pobede u Zrenjaninu. Naglasio je da Srbija u Evropu želi da uđe celovita:

-Tako, ili nikako. Na takvom principu je Evropa zasnovana, takvu Evropu želimo. Uspravne glave stojimo pred svojim kolegama širom sveta. Kroz istoriju smo branili svoje i na to možemo da budemo ponosni. Svoje nismo dali, a tuđe nas nikada nije interesovalo.

Nikolić je podsetio da je Jugoslavija treća zemlja u Evropi po broju stradalih tokom Drugog svetskog rata. Najveći procenat tih žrtava bili su Srbi, ili s puškom u ruci, ili u ustaškim i nemačkim logorima. Ustaški logori su jedini na svetu imali smeštaj i za decu:

– U želji da se to nikada ne ponovi, a uveren sam da danas nema zločinca koji bi u tome učestvovao, pozivam naše komšije da se okrenu budućnosti, pošto Srbija želi da sarađuje sa svim zemljama regiona. Zato je čudno što, uprkos naporima da se prevaziđu današnji problemi, na našem evropskom putu stoje snage u Hrvatskoj, koje kao da se utrkuju ko će jače da nas podseti na namere ozloglašenih pokreta iz Drugog svetskog rata. Mi u sebi nalazimo snagu da pređemo preko svega. Nudimo gledanje u oči i dijalog o svim otvorenim temama.Uveren sam da, iako je prošlost bila teška, budućnost možemo da gradimo zajedno. Srbija stoji čvrsto na putu ka punopravnom članstvu u EU. To podrazumeva da uređujemo državu i društvo po najvišim standardima i da imamo nedvosmislenu želju da budemo geografski i ekonomski prirodnog saveza. Srbija je posvećena primeni principa slobode, razumevanja i saradnje, uz uvažavanje različitosti, održanju mira u zemlji, regionu i svetu.

Pred više od osam hiljada ljudi i uglednih zvanica iz redova diplomatije, SPC, verskih zajednica, izveden je defile jedinica Vojske Srbije, egzircir Garde, padobranski skokovi i defile vazduhoplovnog ešalona. Svečanosti su prisustvovali i ministar vojske, Zoran Đorđević, ministar unutrašnjih poslova, Nebojša Stefanović, kao i ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević.♦