Ervan Fuere: Makedonija je izgubila demokratiju!

Ervan Fuere: Makedonija je izgubila demokratiju!

08/05/2016 Off By

Bivši ambasador EU u Makedoniji u razgovoru za Anadolu Agency rekao da je međunarodna zajednica, posebno EU, podsticanjem stranačkih pregovora pokušala da vratiti demokratski proces u Makedoniju, ali da to makedonski političari nisu ispoštovali


BIVŠI ambasador Evropske unije u Makedoniji Ervan Fuere, prilikom prošlonedeljne posete Makedoniji, izjavio je da političku krizu u toj zemlji treba da reše politički lideri, kao i da u Makedoniji sada ne funkcioniše demokratija zbog čega je potrebno da se u rešavanje krize uključi i međunarodna zajednica.

Uzaludna intervencija EU: Ervan Euere

Uzaludna intervencija EU: Ervan Euere


Uzimajući za primer Bosnu i Hercegovinu, za koju kaže da se suočava sa brojnim problemima, ali da u njoj i dalje postoji politički dijalog, Fuere je poručio kako je u Makedoniji taj dijalog uništen. Podsetio je na to kako je Makedonija jedina zemlja na Balkanu koja, prema izveštaju Fredoom Haousea, spada u kategoriju neslobodnih zemalja.

Bivši ambasador EU u Makedoniji u razgovoru za Anadolu Agency rekao da je međunarodna zajednica, posebno EU, podsticanjem stranačkih pregovora pokušala da vratiti demokratski proces u Makedoniju, ali da to makedonski političari nisu ispoštovali.

“Prošle godine, Dogovorom iz Pržina (dogovor za prevazilaženje političke krize, primedba AA), međunarodna zajednica je pokušala vratiti demokratiju u Makedoniji, ali vladajuće partije ponovo nisu ispoštovale svoje obaveze”, rekao je Fuere. Govoreći o aktuelnoj političkoj situaciji i o protestima koji su počeli pre tri nedjelje, a kojima građani žele da iskažu nezadovoljstvo odlukom o aboliciji političara protiv kojih se vode krivični postupci, bivši ambasador EU je rekao da je predsednik Makedonije Đorge Ivanov tom odlukom prekršio međunarodne ponude. Fuere je tvrdi da je ta odluka donesena na nagovor vladajućih političkih stranaka.

“Mislim da je ta odluka predsednika u celosti usmerena protiv vladavine prava i da pokazuje nedostatak poštivanja pravde od nosioca najviše funkcije u državi. Abolicija visokih državnih funkcionera pokazuje nepoštovanje osnovnih demokratskih standarda”, izjavio je Fuere, apelujući na povlačenje pomenute odluke što pre, a zbog budućnosti zemlje, i pozvavši sve političke aktere da sprovedu Sporazum iz Pržina.

U vezi sa kritikama od makedonskih zvaničnika upućenih ambasadorima nekoliko evropskih zemalja zbog intervencija u unutrašnje probleme te države, Fuere je poručio kako oni koji to izjavljuju ne shvataju prirodu diplomatije i zaboravljaju da je Makedonija zemlja kandidat za članstvo u Evropskoj uniji. “Diplomati imaju pravo da upozoravajuvvladu koja ne uspeva da ispuni svoje dužnosti i obaveze”, poručio je Fuere.(AA)♦