SAD: republikanci traže “trećeg čoveka” koji će zaustaviti Trampa

SAD: republikanci traže “trećeg čoveka” koji će zaustaviti Trampa

07/05/2016 Off By

Republikanci su kritični prema milijarderu Donaldu Trampu, jedinom preostalom kandidatu njihove stranke za američke predsedničke izbore. Krenuli su u očajničku potragu za trećim čovekom, dovoljno snažnim da se ispreči na Trampovom putu u Belu kuću


U SJEDINJENIM Američkim Državama dosad nijedan nezavisni kandidat nije pobedio na predsedničkim izborima, iako su neki od njih uspeli da pomrse račune favoritima.

Republikanci su kritični prema milijarderu Donaldu Trampu, jedinom preostalom kandidatu njihove stranke za američke predsedničke izbore. Krenuli su u očajničku potragu za trećim čovekom, dovoljno snažnim da se ispreči na Trampovom putu u Belu kuću.

Politički operativci obilaze donatore, razgovaraju s potencijalnim kandidatima i razmatraju sve legalne opcije kojima bi savladali teške uslove za predsedničke izbore.

“To je pre svega bitka za budućnost američkih političkih stranaka”, ocenjuje republikanski strateg Joel Searby.

S kolegama iz udruženja ‘Konzervativci protiv Trampa’ Searby pokušava da pronađe trećeg kandidata za predsedničke izbore 8. novembra na kojima će Tramp odmeriti snage s demokratskom kandidatkinjom Hillari Klinton.

Napori antitrampovski raspoloženih republikanaca pokazuju da je kralj nekretnina iz Njujorka uspeo da podeliti stranku. Tako se nekim republikancima ne sviđa Trampovo protivljenje slobodnoj trgovini. Drugi se groze zbog uvredljive Trampove retorike – poziva da se privremeno muslimanima zabrani ulazak u SAD. Smetaju im i izgovorene uvrede na račun meksičkih useljenika koje naziva silovateljima i trgovcima drogom.

I dok neki republikanci očajnički traže ‘trećega’, drugi drže da bi jedini rezultat tog čoveka bio da preotme deo Trampovih glasova i tako pomogne pobedi demokratkinje Klinton. Takvih primera ima u novijoj istoriji američkih predsedničkih izbora. Tako je Ralp Nader, kandidat Zelenih na izborima 2000., prozvan kao krivac zbog kojeg je kandidat demokrata Al Gor za dlaku izgubio od republikanca Džordža Buša.

S druge strane Ros Perot, nezavisni kandidat iz 1992., pridoneo je pobedi demokrata Billa Klintona i porazu Buša starijeg, smatraju neki republikanci.

Moguće rešenje, iako retko, otvorilo bi se mogućnošću da nijedan kandidat ne pređe prag od 270 elektorskih glasova i u tom bi slučaju izbor preuzeo Predstavnički dom u gde sada većinu imaju republikanci.(Agencije) ♦