Rođendan Garde Vojske Srbije

Rođendan Garde Vojske Srbije

06/05/2016 Off By

Na Đurđevdan 1830 godine knjaz Miloš poslao je raspis starešinama ondašnjih nahija i tražio da mu iz zadružnih i imućijih kuča, po stasu i ugledu, odaberu mladiće za njegovu Gardu. On je sam postavio uslove za odabir Gardista: da su zdravi, neoženjeni i u svakom pogledu uzorni momci, da ne piju, da su pismeni i da nisu vetrogonje


Ranka Čičak

ĆESTITAJUĆI danas rođendan Gardi Vojske Srbije predsednik Tomislav Nikolić rekao je da ona podiže standarde obučenosti i kreativnosti u svetskim razmerama:

  • To je čini elitnom jedinicom. Ona izvršava uspešno sve postavljene zadatke.  Pored stalnog obezbeđenja osamnaest objekata sistema odbrane i logističke podrške stoosamnaest  sastava Ministarstva odbrane i Generalštaba Vojske, ova jedinica je prošle godine osvojila 238 vojnih počasti, imala 27 nastupa orkestra Garde, 2 egzercira, šest počasnih artiljerijskih paljbi, prevezla je 1162 strane vojne delegacije i obavila još 226 zadataka u reperezentativnim objektima. Želim da pohvalim učešće Garde na vojnim paradama u Moskvi i Pekingu povodom sedamdesete godišnjice pobede nad fašizmom,  kada smo ponosno demonstrirali jedinstveni strojevi korak vojnika Srbije. Sa Gardistima kao simbolom Vojske Srbije obeležili smo pre tri nedelje stogodišnjicu iskrcavanja srpske vojske na Krf i Vido.

Nikolić je rekao da u operacijama Ujedinjenih nacija u Libanu i Centralnoafričkoj republici trenutno ima sedam pripadnika Garde. Preko 50 posto profesionalaca iz njenog sastava izjašnjava se za učešće u multinacionalnim operacijama.

Komandant Garde, general major Milomir Todorović potsetio na početke postojanja ove jedinice koju je osnovao knez Miloš Obrenović.

  • Tako počiinje organizacija vojske što je bio najvažniji zadatak tek oslobođene Srbije. Miloš je izborio „očuvanje prava na oružje“ .Iz te tekovine iznikla je Garda kao prva jedinica srpske vojske, a iz Garde celokupma stajaća vojska.

Na Đurđevdan 1830 godine knjaz Miloš poslao je raspis starešinama ondašnjih nahija i tražio da mu iz zadružnih i imućijih kuča, po stasu i ugledu, odaberu mladiće za njegovu Gardu. On je sam postavio uslove za odabir Gardista: da su zdravi, neoženjeni i u svakom pogledu uzorni momci, da ne piju, da su pismeni i da nisu vetrogonje. U Požarevcu je odabrana grupa od 73 naočita mladića za prvu gardijsku pešadijsku četu. Svi su odmah upisani u Gardijsku školu. Posle toga Garda je objedinjena u gardijski odred sa glavnim serdarom i šefom knjaževske garde – Tomom Vučićem Perišićem.♦