NENAD ČANAK: Promena granica na Kosovu bi imala domino efekat u regionu

NENAD ČANAK: Promena granica na Kosovu bi imala domino efekat u regionu

06/05/2016 Off By master

 

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak još jednom pozva političare u Beogradu i Prištini da prestanu da razmišljaju o promeni granica:

 

-Uvereni smo da se bilo kakva razmena teritorija i promena granica ne mogu dogoditi bez novih tragedija, raseljavanja i etničkih čišćenja navodi Čanak i dodaje: “Ujedno, uvereni smo i da bi takvo rešenje izazvalo domino efekat, a samim tim i opšti haos, najpre u regionu, a zatim i svetu.

Upravo zbog toga, u proteklih trideset godina u Evropi nije bilo osamostaljivanja bilo koje države sa menjanjem granica.

Jugoslavija je nestala, ali su posle svih mora krvi i nesreća koje su se desile, granice ostale tu gde su i bile. Isto tako nisu promenjene ni granice kada je nestala Čehoslovačka.

Činjenica je i to treba otvoreno reći, da Republika Srbija nema nikakve ingerencije na Kosovu i da tamo ne može ni da naplati porez.

Činjenica je i to da je Kosovo predugo služilo kao izgovor za to da se ne vidi šta se radi i dešava u Beogradu i životima svih građana van Kosova.

Ukoliko se zaista želi trajno i kvalitetno rešenje pitanja koje predugo opterećuje život u ovoj zemlji, ne treba težiti receptima koji su se dokazali kao loši i podrazumevaju etničke podele.

Borba za granice i teritorije po receptu iz XIX veka je besmislena i vodi samo još intenzivnijem odlasku mladih i školovanih ljudi.

Najbolji način za trajno i kvalitetno rešenje pitanja granica jeste nastavak dijaloga u Briselu, mir, saradnja i ukidanje granica tako što će i Srbija i Kosovo biti u Evropskoj uniji, dok će se elite umesto teritorijama baviti ljudima, poboljšanju života građana i unapređenju ljudskih i manjinskih prava i sloboda”, navodi Čanak u pisanoj izjavi medijima.♦