Triput Bog pomaže, 60 puta Sajam tehnike

Triput Bog pomaže, 60 puta Sajam tehnike

05/05/2016 Off By

 

Ovaj sajamski jubilej obeležava se zajedno sa 160. godišnjicom rođenja Nikole Tesle, čoveka koji je, ne samo u tehničkom smislu, zauvek osvetlio ljudsku civilizaciju


Stevo Batić

Od ponedeljka do petka, 16-20. maja 2016, na Beogradskom sajmu biće održan jubilarni, 60. Međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća, svedok i stvaralac istorije, elitna, najveća, nastarija, najpoznatija i najuglednija regionalna specijalizovana razvojno – tehnološka sajamska manifestacija, jedan od najdubljih temelja i najviših stubova sajamske industrije u ovom delu Evrope.

Ovaj sajamski jubilej obeležava se zajedno sa 160. godišnjicom rođenja Nikole Tesle, čoveka koji je, ne samo u tehničkom smislu, zauvek osvetlio ljudsku civilizaciju.

Pod sloganom “Jak puls”, na više od 15 hiljada kvadratnih metara zatvorenog i otvorenog izložbenog prostora, okupiće se više od 500 učesnika iz gotovo svih evropskih zemalja ali i sa drugih kontinenata. Gotovo polovinu čine direktni strani izlagači, među kojima i neki ključni promotori tehničko – tehnološkog razvoja današnjeg sveta. Biće predstavljeni dominantni tehničko-tehnološki trendovi, prvenstveno u sektoru industrijskih tehnologija, procesne tehnike, telekomunikacija, logistikе, elektroenergetike, elektronike, saobraćajа, brodogradnjе, klimatizacijе, grejanjа i hlađenjа, materijalа, opremе za profesionalne i naučne svrhe…, a koncepcijski akcenat je na inovativnosti, inovacijama i novim tehnologijama, na “fabrikama budućnosti” i industrijskoj automatizaciji, elektroenergetici i energetskoj infrastrukturi…

Izalagači su najavili više od 100 inovacija, noviteta, premijera ili ekskluziviteta – od onih u oblasti “klasičnih” CNC, obradnih, laserskih ili senzorskih tehnologija, preko softverskih ili upravljačkih alata, pa do inovativnih rešenja i patenata upotrebljivih u svakodnevnom životu, pre svega u oblasti komunikacija.

Sajam će obogatiti brojne nacionalne i grupne izložbe – Austrije, Češke Republike, Slovenije, Hrvatske, Republike Srpske, regionalnih privrednih komora Valjeva i Požarevca i drugih, biće nastavljen prošlogodišnji izuzetno uspešan italijansko – srpski poslovno – stručni skup, ove godine posvećen unapređenju ekonomske saradnje Srbije i Italije u domenu razvoja i primene novih proizvodnih tehnologija, sa posebnim fokusom na preduzetništvo u oblasti prerađivačke industrije. Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja predstaviće naučno-istraživačke organizacije u Srbiji, koje će prezentovati svoje istraživačke projekte u prethodnom petogodišnjem periodu, ali i konkurisati za novi projektni ciklus istraživanja.

Inženjerska komora Srbije organizovaće set licenciranih seminara za inženjere, а Udruženje studenata tehnike Evrope (BEST Beograd), kojе је ove godine domaćin evropskog finala najvećeg inženjerskog takmičenja studenata u Evropi (EBEC), “Face the Future” tribinu na temu “pametnih gradova”.

Specijalizovana izložba Trans-Balkan (logistika i transport) demonstriraće značaj transporta i logistike za privredni razvoj Republike Srbije, a povodom i u čast jubileja Sajma tehnike i godišnjice rođenja Nikole Tesle, posetiocima će na raspolaganju biti uzložbe “Istorija robotike”, “Teslin transformator”, “160 godina industrije u Srbiji”, te projakat “Mladi talenti na putu naših slavnih naučnika i pronalazača” Saveza pronalazača Srbije itd.

Sajam tehnike i tehničkih dostignuća biće otvoren svakog dana od 10 do 18 časova, pojedinačne ulaznice koštaće 300 dinara, grupne 200, za đake i studente stručnih tehničkih škola 100 dinara, a za parkiranje putničkih automobila plaćaće se 100 dinara po satu.♦