Pet godina od ubistva Bin Ladena

Pet godina od ubistva Bin Ladena

30/04/2016 Off By

Ubistvo Bin Ladena, čija je glava bila ucenjena na 25 miliona dolara, jedan je od najvećih uspeha u dva mandata Baraka Obame


 President Barack Obama and Vice President Joe Biden, along with with members of the national security team, receive an update on the mission against Osama bin Laden in the Situation Room of the White House, May 1, 2011. Please note: a classified document seen in this photograph has been obscured. (Official White House Photo by Pete Souza) This official White House photograph is being made available only for publication by news organizations and/or for personal use printing by the subject(s) of the photograph. The photograph may not be manipulated in any way and may not be used in commercial or political materials, advertisements, emails, products, promotions that in any way suggests approval or endorsement of the President, the First Family, or the White House.


OSAMA bin Laden deset godina bio je američki neprijatelj broj jedan. U celom svetu njegovo bradato lice predstavljalo je međunarodni terorizam. Tačno pre pet godina otkriven je u Pakistanu i ubijen u akciji američkih specijalaca.

Fotografija koju je Bejela kuća objavila po završetku akcije – momenat je kada su američki čelnici saznali da je vođa Al Kaide mrtav – sigurno će ući u istoriju. Fotografija prikazuje predsednika Baraka Obamu kako sedi levo od konferencijskog stola u “situacijskoj sobi” i pažljivo gleda u monitor za vreme direktnog prenosom akcije. Državna sekretarka Hilari Klinton rukom je pokrila usta, vidljivo šokirana. Američki general, pogledom uperenog u scenu na monitoru, izgleda odlučan i zadovoljan.

Fotografijom je zamrznuta scena u Bijeloj kući u noći kada su elitni “mornarički tuljani” ubili Bin Ladena u kući u Pakistanu.

Bio je 1. maj 2011. u Americi, a 2. maja u Abotabiju u Pakistanu, gde se skrivao 53-godišnji Bin Laden. Eliminacija najtraženijeg terorista omogućila je Obami da podvuče crtu pod tzv. rat protiv terora koji je proglasio njegov prethodnik Gordž V. Buš.

Bio je to i početak nove antiterorističke borbe koja je uključivala više kibernetičkog ratovanja, a manje Gvantanama. Ili “pravednog rata”, kako ga je Obama nazvao.

Ubistvo Bin Ladena, čija je glava bila ucenjena na 25 miliona dolara, jedan je od najvećih uspeha u njegova dva mandata.

Rat protiv terora počeo je 10 godina ranije, odmah nakon napada 11. septembra 2011. koje je orkestrirao Bin Laden. Njegova smrt oslabila je Al Kaidu strukturno i motivacijski. A i ugasla je i američku žeđ za osvetom.

Naređenje da se puca u Bin Ladena, koje je verovatno stiglo od vođe specijalaca Roberta O’Nila do danas je kontroverzna. Američke snage ušle su u stranu zemlju i ubile čoveka bez zakonske podloge. Mnogi političari su to pozdravili, ali aktivisti za ljudska prva nisu.

Tadašnji državni branilac Erik Holder rekao je da je ubistvo Bin Ladena opravdano kao čin nacionalne obrane.

Američka vojska brzo se rešila Bin Ladenovog tela, položivši ga u more, kako mu grob ne bi postao mesto hodočašća njegovih sledbenika i simbol mučeništva.

Pakistancima ni do danas nije baš jasno što se to dogodilo ranog jutra 2. maja 2011. Tipično pitanje u prvo je vreme glasilo: Kako su Amerikanci mogli ući u srce pakistanskog vojnog aparata, a da o tome vone ili obavještajne službe nisu imale pojma?

Ljutnja cele zemlje zbog “arogantne invazije saverene zemlje”, kako se to tada zvalo, uglavnom je nestala. I zloglasno loši odnosi Pakistana i Sjedinjenih Država zapravo su se popravili, što je pre pet godina izgledalo nemoguće.♦