Izbori 2016: CESID ne vidi – CRTA vidi nepravilnosti

Izbori 2016: CESID ne vidi – CRTA vidi nepravilnosti

24/04/2016 Off By

 NA JEDNOM IZBORNOM MESTU POLICIJA JE INTERVENISALA ZATO ŠTO JE JEDNA STARIJA ŽENA BELEŽILA KO DOLAZI. SLANJE SMS PORUKA OCENJENO JE KAO RADNJA KOJU NIKO NE MOŽE DA SPREČI


Ranka Čičak

NA KONFERENCIJI za novinare u 15 časova CESID je obavestio da su ovi izboti s najmanje nepravilnosti do sada. Čak je i izlaznost veća nego što se računalo u prvim jutarnjim satima.

Jutros je izašlo na glasanje 5,2 posto, a oko 14 sati već 29,7 posto.To je za oko 2 posto više nego u istom vremenu merenja na prošlim izborima. Na uzorku od 800 posmatrača podaci pokazuju da nema ozbiljnijih nepravilnosti.

Na jednom izbornom mestu policija je intervenisala zato što je jedna starija žena beležila ko dolazi. Slanje SMS poruka ocenjeno je kao radnja koju niko ne može da spreči.

Centar za istraživanja, transparentnost i odgovornost CRTA je već malo kritičniji. Na 450 biračkih mesta koje oni prate primećeno je više nepravilnosti. Parkiraju se kola sa stranačkim aktivistima koji imaju spiskove glasača i komuniciraju sa svojim članovima biračkih odbora, proveravajući ko je glasao. Jedna osoba ulovljena je da glasa više puta. Više ih se pojavilo sa obeleženim prstom.Na nekoliko mesta se vodila kampanja na manje od 50 metara udaljenosti od biračkog mesta. Na više mesta puštalo se ljude da glasaju bez provere lične karte. Izvestan broj građana koji se nalaze na elektronskom, nije mogao biti pronađen na spisku pred kutijama. Ti ljudi, na žalost neće moći da glasaju.

U Zrenjaninu su građani pozvali policiju, jer je jedan čovek nudio novac za glasanje. Priveden je,a zatim pušten, pošto je protiv njega podnesena krivična prijava po članu 156 KZ. ♦