Izbori 2016: otkrivene nepravilnosti na više glasačkih mesta

Izbori 2016: otkrivene nepravilnosti na više glasačkih mesta

24/04/2016 Off By

Prva nepravilnost dogodila se rano jutros na biračkom mestu Vranje. Kako je rečeno na konferenciji za novinare RIK – a, jutros u 11 sati, članovi odbora Palmine Jedinstvene Srbije, pokušali su da unesu popunjene listiće


Ranka Čičak

IZBORI u Srbiji, prema izveštajima CESID-a, organizacije Građani na straži CRTA i Republičke izborne komisije, uglavnom teku regularno.

Prva nepravilnost dogodila se rano jutros na biračkom mestu Vranje. Kako je rečeno na konferenciji za novinare RIK – a, jutros u 11 sati, članovi odbora Palmine Jedinstvene Srbije, pokušali su da unesu popunjene listiće. To biračko mesto je zatvoreno i izbori se ponavljaju.

Do 10 sati u Srbiji je glasalo ukupno 8,85 posto. U Beogradu 8,34 posto, u centralnoj Srbiji 8,50 posto, u Vojvodini 9,82 posto. Poređenja radi, da podsetimo da je 2014 godine u isto doba dana u Srbiji glasalo 9,06 posto građana.

Na konferenciji za novinare rečeno je da CRTA prati 450 izbornih mesta i da je utvrdila samo 3 posto neregularnosti u istočnoj Srbiji i Vojvodini.To se odnosi na slučajeve da su se glasači pojavljivali na glasanju sa već obeleženim prstom, da su imali po dva listića, zatim fotografisane listiće.Jedna žena u Pančevu, sa spiskom u ruci evidentirala je ko je došao. Građani su pozvali policiju, ali se žena vratila na isto mesto i nastavila kontrolu. ♦