Skopje: protesti u Beču i Londonu

Skopje: protesti u Beču i Londonu

24/04/2016 Off By

FARBANJEM DRŽAVNIH INSTITUCIJA I SPOMENIKA, GRAĐANI POKAZUJU NEZADOVOLJSTVO VLAŠĆU I IZRAŽAVAJU REVOLT PREMA PROJEKTU “SKOPLJE 2014” ZA ČIJU JE REALIZACIJU VLADA POTROŠILA PUNO NOVCA


DEMONSTRANTI, koji su sinoć 11. put protestovali u Skoplju, bacali su farbu na lavove na mostu “Goce Delčev” koji su deo projekta “Skopje 2014”, pošto im policija nije dozvolila da oboje sedište Ustavnog suda.

Ustavni sud je 16. marta na zatvorenoj sednici ukinuo izmene Zakona o pomilovanju, čime je predsednik Makedonije Đorge Ivanov dobio mogućnost da pomiluje osuđene za izborne neregularnosti, pedofiliju, narkodilere, kao i lica osuđena za dela protiv čovečnosti.

Farbanjem državnih institucija i spomenika, građani pokazuju nezadovoljstvo vlašću i izražavaju revolt prema projektu “Skoplje 2014” za čiju je realizaciju Vlada potrošila puno novca.

Protesti su, kao i predthodnih večeri, u organizaciji građanske inicijative “Protestujem” počeli ispred sedišta Specijalnog javnog tužilaštva, čime demonstranti izražavaju podršku radu ove institucije, a završili su ispred Vlade, prenose makedonski mediji.

Osim ukidanja odluke o aboliciji političara umešanih u aferu “Prisluškivanje”, demonstranti traže i neopozivu ostavku predsednika Ivanova, uključivanje nezavisnih predstavnika u rešavanje krize i formiranje prelazne vlade. Oni se protive i održavanju prevremenih parlamentarnih izbora 5. juna.

Večeras su protesti održani samo u Skoplju, a najavljeno je da će u ostalim gradovima Makedonije, gde su održavani protesti, okupljanja biti nastavljena od ponedjeljka. Makedonci su danas protestovali i u Beču i Londonu.♦