Zagreb: Zakazano suđenje Martiću i Čeleketiću

Zagreb: Zakazano suđenje Martiću i Čeleketiću

20/04/2016 Off By

Martić se zbog ratnog zločina na koji ga je osudio Haški sud nalazi u zatvoru u Estoniji, a Čeleketić je u Srbiji koja, navode u Sudu, ne želi da ga izruči


SUĐENJE u odsutnosti predsedniku Milanu Martiću i vojnom komandantu tzv. Republike Srpske Krajine Milanu Čeleketiću za raketiranje hrvatskih gradova u maju 1995. godine trebalo bi a započne pred zagrebačkim Županijskim sudom 31.maja, pišu zagrebački mediji.

Zakazan je početak suđenja na pripremnom ročištu u utorak, nakon što je sudija Tomislav Juriša dobio pismene potvrde da su optuženi primili pouke o njihovim pravima.

Martić se zbog ratnog zločina na koji ga je osudio Haški sud nalazi u zatvoru u Estoniji, a Čeleketić je u Srbiji koja, navode u Sudu, ne želi da ga izruči.

Optužnica protiv Martića i Čelektića podignuta je u maju 2003. godine posle saznanja da tužilaštvo Haškog suda, koje je Martića tada već teretilo za raketiranje Zagreba, ne namerava da optuži i Čeleketića, kao i da haškom optužnicom nisu obuhvaćena raketiranja Karlovca 1. i 2. maja i raketni napad na Jastrebarsko, 3. maja 1995. godine.

Hrvatsko tužilaštvo Martića i Čeleketića tereti za krivična dela protiv čovčnosti i međunarodnog prava ratnim zločinom protiv civilnog stanovništva.

U oktobru 2008. žalbeno veće Haškog suda potvrdilo je kaznu kojom je godinu dana ranije Martić osuđen na 35 godina zbog progona, ubistava, mučenja, deportiranja i ostalih zločina protiv čovečnosti i kršenja zakona i običaja rata počinjenih početkom devedesetih protiv Hrvata i ostalih nesrba u Hrvatskoj.(Agencije)♦