Velika svečanost u Smederevu: potpisan kupoprodajni ugovor sa kineskom kompanijom Hestil o Železari Smederevo

Velika svečanost u Smederevu: potpisan kupoprodajni ugovor sa kineskom kompanijom Hestil o Železari Smederevo

18/04/2016 Off By

RADNICI ŽELEZARE I PREMIJER ALEKSANDAR VUČIĆ BILI SU NAJSREĆNIJI I NISU SKRIVALI RADOST. ONI SU NJEMU NAPISALI PAROLE – “HVALA, VUČIĆU”, A ON JE REKAO DA JE URADIO SVE KAKO BI ODRŽAO OBEĆANJE DATO LANE, DA ĆE IM SPASITI ŽELEZARU I RADNA MESTA. NAJAVIO JE DA ĆE ZA MESEC DANA PONOVO DOĆI U SMEDEREVO SA PREDSEDNIKOM KINE I DA ĆE TADA POČETI PROIZVODNJA I KINEZI ĆE KONAČNO PREUZETI ŽELEZARU


Ranka Čičak

DIREKTOR kineske kompanije Hestil, Ju Jong i srpski ministar privrede, Željko Sertić potpisali su danas kupoprodajni ugovor za Železaru Smederevo. Svečanosti u krugu fabrike prisustvovali su radnici, ministri srpske Vlade i kineske ambasade.

Radnica Jelena Pesarić zahvalila je kineskim kupcima, a i premijeru Aleksandru Vučiću što će Železara modernizovana nastaviti rad, a ona i njenih 5200 kolega imati posao.

Kineski ambasador nije prisustvovao, jer nije u zemlji, a u ime kineske Vlade, otpravnik poslova ambasade zahvalio je srpskoj Vladi što je ukazala poverenje baš Kinezima:

– Ovo će biti projekat uspešne kinesko srpske saradnje.Kinesko srpsko prijateljstvo rezultiralo je već izgradnjom mosta Zemun – Borča. Izgradnja termoelektrane Kostolac je u toku, kao i izgradnja puteva i pruge Beograd – Budimpešta. Na redu je više novih projekata.asmererevo2

Direktor kineske kompanije Hestil, Ju Jong kaže da su uspesi srpske Vlade učvrstili njihovo uverenje da investiraju u Srbiji. Hestil je najveći proizvođač čelika u Kini i drugi u svetu sa 70 filijala u inostranstvu i 7.000 zaposlenih u celom svetu

– Mi smo sposobni da zadržimo sve radnike u Železari i primimo nove. Od ove Železare napravićemo najmoderniju u Evropi. Slikajte je kako izgleda danas, a zatim pratite njen napredak. Biće to biser pored Dunava, sa ekološki čistom životnom sredinom.

Radnici Železare i premijer Aleksandar Vučić bili su najsrećniji i nisu skrivali radost. Oni su njemu napisali parole – “Hvala, Vučiću”, a on je rekao da je uradio sve kako bi održao obećanje dato lane, da će im spasiti Železaru i radna mesta. Najavio je da će za mesec dana ponovo doći u Smederevo sa predsednikom Kine i da će tada početi proizvodnja i Kinezi će konačno preuzeti Železaru:

– Sve ovo pokazuje da nema neostvarivih snova. Snove ne ostvarujete samo kada se ne borite. Mi kao mala zemlja s našim novcem, znanjem i tehnologijom, ne bismo mogli da sačuvamo Železaru. Uspeli smo to zahvaljujući našim kineskim prijateljima. Pitali su me oni kako će naši radnici da se naviknu na kinesko rukovodstvo, a ja sam im rekao da će to biti lako, jer naši ljudi vole Kineze.

– Ovo je veliki dan za radnike Železare. Zaslužili su ga posle godina neizvesnosti hoće li sutra biti posla. Ranije su svi rukovodioci želeli da se nekako samo ratosiljaju radnika, isplate otpremnine i završe sa Železarom. Kada sam prvi put upoznao Železaru, kada sam razgovarao s radnicima i video njihov pogled, koji je tražio da se nešto za njih napravi, rekao sam – nije novac uvek najvažniji. Treba se boriti. Priča o Železari je priča o neodustajanju i borbi. Uspeli smo da se izborimo. Na svakom sastanku, a tri puta u nekoliko navrata razgovarao sam sa Li ke Ćangom,premijerom NR Kine, jedanput s predsednikom Republike, Ši Đi Pingom. Kineski prijatelji su nas pitali sta nam je najvažnije, a ja sam svaki put rekao – hvala, divan vam je most, uradili ste ga na vreme. Radimo zajedno na autoputevima. Ali, simbol Srbije, najvažnije mesto je Železara u Smederevu. Ako možete da nam pomognete, uradite to.Otkriću vam i jednu tajnu. Veliki lider jedne od najvećih zemalja tražio je od Kineza da preuzmu njihove železare u problemu. A našii kineski prijatelji rekli su da je Srbija prioritet i da idu u Smederevo.

Posle svečanosti i vatrometa, premijer je sve goste i novinare pozvao na posluženje u vilu Obrenovića.Tamo je u zdravici ponovio da je ovo veliki uspeh. Rekao je da ne pije, ali je tako srećan, da će danas popiti. Popio je čašicu rakije i čašu cnog vina. Kinezima je s simpatijama pričao o dinastiji Obrenovića, koja je stvorila modernu Srbiju i zamolio ih da pogledaju unutrašnjost ove divne vile na čijoj smo se terasi nalazili. Ispričao je zatim i anegdotu o tome kako je nastala Železara:

-Verovatno nije istina, ali se priča. Kao što vidite, ovo je vinogradarski kraj. Tu su divni vinogradi s više različitih sorti. Kod nas, u srpskom jeziku su slišne reči grožđe i gvožđe. Kažu da je Tito 1964 godine rekao hoću da vidim što više grožđa u Smederevu, a oni su ga pogrešno razumeli i tako je nastala železara, fabrika gvožđa. Mi ćemo nastaviti da proizvodimo i gvožđe i grožđe, zahvaljujući vama,koji ste nam pomogli. ♦