Šta je poznati rukometaš Veselin Vujović rekao u emisiji HRT “Nedjeljom u 2”

Šta je poznati rukometaš Veselin Vujović rekao u emisiji HRT “Nedjeljom u 2”

17/04/2016 Off By

‘Živim i oženjen u Šapcu. Godinama sam bo trener Vardara, sada sam trener Zagreba i selektor Slovenije. Jel postoji većeg Jugoslavena od mene. A na sve to sam ponosan kao Crnogorac’


 

Gost Aleksandra Stankovića u današnjoj emisiji “Nedjeljom u 2” bio je trener rukometaša Zagreba Veselin Vujović. Veći deo emisije Vujović je govorio o velikom uspehu koji je postigao s ekipom i svojim anegdotama iz igračke prošlosti. No, Stanković je zatim krenuo na političke teme.

Jugonostalgičar ste?”, upitao je voditelj trenera.

Veliki”, odogovorio je Vujović.

To javno priznajete u Zagrebu što nije popularna stvar?”, dodao je Stanković.

Ja nisam čuo nikog da nije popularna, vi ste prvi, ajde dobro”, odgovorio je Vujović i objavio da se tako oseća još iz doba mladosti kada je putovao gradovima bivše Jugoslavije.

Kad je počela regionalna liga, ja sam se nekako lečio. Svugde postoje dobrih i loših ljudi. Meni je žao te zemlje, ne ulazeći u one političke konotacije. Sigurno da svako ima svoje razloge, jesmo li trebali ili nismo trebali. Ali mislim da bi u sportskom smislu Evropa tražila da se uključi u naša takmičenja. Zamislite kakva bi to bila fudbalska, košarkaška, rukometna, vaterpolo liga. Iz tog razloga sam ja jugonostalgičar,” rekao je Vujović te dodao:

Drugo. Igrao sam u jednoj reprezenetaciji gde su igrali i Slovenci i Hrvati i Bosanci i Crnogorci i svako je pričao na svom jeziku i razumeli smo se perfektno. I svako je imao svoju slavu i svoju veru, i zašto da ne čestitaš i katolički i pravoslavni Božić, ili Bajram. Kome to smeta. Meni je to nešto što me drži normalnog. Najžalije mi je bilo nekako što se dogodilo to sve u Bosni. Bila je to Jugoslavija u malom. Kad neko želi napraviti političku karijeru udari na nacionalizam. A ko će vam biti preči, s kim ćete živeti nego sa susedom. Kažu kod nas, bolje je da imaš dobrog suseda, nego lošeg brata. Verujem da ima puno ljudi koji razmišljaju kao ja samo su tiši.”

Upitao ga je tada Stanković kako je proživio ratne 90-te?

Katastrofalno. Teško je ostati normalan i realan. Televizija ima ogromnu moć. Ono što vidite na HRT-u ne vidite na RTS-u. Ili na nekoj drugoj TV. Ja sam recimo pozvao Jasmina Mrkonju da dođe u Srbiju. Rekao je da ima problem brisanog prostora, razgraničenja, da se plaši da će neko da puca. Ja sam rekao nema problema, ja ću da dođem do pola, riskira ću da pucaju na mene, ali da dođe tu. Čuo sam se i s Mirkom. Bolovao sam, jako teško sam sve to primio. Vidite što mi se događa. Ja sam rođeni Crnogorac. Živim i oženjen u Šapcu. Godinama sam bio trener Vardara, sada sam trener Zagreba i selektor Slovenije. Jel postoji većeg Jugoslavena od mene. A na sve to sam ponosan kao Crnogorac”.(Agencije)♦