Aleksandar Marton iz LSV: Ustav da jednako poštuje sve građane Srbije

Aleksandar Marton iz LSV: Ustav da jednako poštuje sve građane Srbije

15/04/2016 Off By

Marton je uoči sastanka kandidatkinja i kandidata LSV za republičke i pokrajinske poslanike i poslanice, odbornike i odbornice, a koji su pripadnici nacionalnih zajednica novinarima izjavio i da će 2017. započeti proces promene Ustava Republike Srbije koji će sve građane ove zemlje tretirati jednako


 

LIGA socijaldemokrata Vojvodine se već 26 godina zalaže za poštovanje ljudskih i manjinskih prava jer želi da Vojvodina bude autonomna pokrajina svih njenih građanki i građana, izjavio je danas pokrajinski poslanik LSV Aleksandar Marton.

On je istakao da je ideja uvođenja jezika društvene sredine u osnovne škole u AP Vojvodini, na čemu ligaši i ligašice insistiraju već više godina, konačno prepoznata od strane Ministarstva prosvete Republike Srbije. Naglasio je i da je LSV godinama insistirala i na kvalitetnijim udžbenicima za školovanje pripadnika nacionalnih zajednica i njihovom pravovremenom izdavanju, što je nedavno i učinjeno potpisivanjem sporazuma između ministra prosvete i predstavnika nacionalnih saveta nacionalnih zajednica.

Marton je uoči sastanka kandidatkinja i kandidata LSV za republičke i pokrajinske poslanike i poslanice, odbornike i odbornice, a koji su pripadnici nacionalnih zajednica novinarima izjavio i da će 2017. započeti proces promene Ustava Republike Srbije koji će sve građane ove zemlje tretirati jednako.

– Mi smo bili protiv Ustava iz 2006. godine i sada smatramo da je on veoma loš. Nije moderan i ne štiti interese pripadnika nacionalnih zajednica. Želimo da u Ustavu Republike Srbije jasno stoji da su sve građanke i građani Srbije ravnopravni, bez obzira na to da li dolaze iz većinskog ili manjinskog naroda. Želimo da se promene brojni prateći zakoni koji regulišu oblast službene upotrebe jezika, informisanja, obrazovanja i želimo da pokažemo da Republika Srbija zaista poštuje sve građanke i građane ove države – izjavio je Aleksandar Marton.(Press LSV)♦