Protesti u Skoplju: Ivanov poručio da će mu “istorija suditi”

Protesti u Skoplju: Ivanov poručio da će mu “istorija suditi”

15/04/2016 Off By

Posle jučerašnjeg protesta, politička situacija u Makedoniji zakomplikovala se do te mere da su grupacije bliske VMRO-DPMNE zatražile zabranu nevladinih organizacija, optužujući ih za “delovanje protiv ustavnog uređenja Makedonije”


MAKEDONSKA opozicija ponovo na ulicama Skoplja traži ostavku predsednika Đorga Ivanova zbog abolicije niza političara uključenih u aferu “prisluškivanje”.

Demonstranti su kamenjem i bakljama gađali policajce ispred centrale stranke VMRO-DPMNE, koja je autobusima dovela pristalice u Skoplje.
U centru Skoplja okupilo se nekoliko hiljada ljudi. Ovog puta, među demonstrantima primećeno je i nekoliko albanskih zastava. Uzvikuju parole “Nikola odlazi”, “Nema pravde, nema mira”, javljaju agencije.

Ivanov, čija je odluka bila okidač novih nemira u Makedoniji, poručio je protivnicima da će mu za taj potez “suditi istorija”.

“Umesto da proslavimo 25 godina nezavisnosti, da se radujemo uspesima što smo konačno uspostavili državu, mi želimo da je urušimo iznutra”, rekao je Ivanov.

Posle jučerašnjeg protesta, politička situacija u Makedoniji zakomplikovala se do te mere da su grupacije bliske VMRO-DPMNE zatražile zabranu nevladinih organizacija, optužujući ih za “delovanje protiv ustavnog uređenja Makedonije”.

U komentarisanje krize uključila se i Rusija, koja je za eskalaciju nasilja optužila opoziciju uz podršku “stranog faktora”. Prema ruskom viđenju situacije, cilj protesta je sprečavanje da se 5. juna održe parlamentarni izbori.

Zbog odluke predsednika Makedonije Đorga Ivanova da amnestira odgovorne za aferu “prisluškivanje”, grupa studenata okupirala je Pravni fakultet u Skoplju. Makedonska tužiteljica Katica Janeva poručuje Ivanovu da će imati mnogo posla ako nastavi da abolira političare umešane u kriminal povezan sa prisluškivanim razgovorima.(Agencije)♦