Lazanje s paradajzom i spanaćem
14/04/2016Izbor MARIJA RADOVIĆ
Potrebno (4 porcije)
Tri kašike ulje maslinovo, 2 čena beli luk,1 kom. Ljute paprike, 3 kašike sušeni paradajz, 400 g paradajz, ukuvani, 50 ml. vino belo, so, sveže mleveni biber, 500 g ricotta, 200 g spanać, 500 prema želji, muškatni oraščić, 25 g puter, 25 g pšenično brašno, belo, 300 ml mleko kravlje ( 3.3% masti ) 50 ml parmezana 250 g testenina s jajima, 150 g mozzarella
Priprema
U velikom tiganju na zagrejanom ulju pržite sitno naseckani paradajz, beli luk i ljutiku. Dodati vino i paradajz iz limenke zajedno sa sokom te ih zdrobiti viljuškom. Kuvati na srednjoj vatri oko 10 minuta dok ne postane gusti sos, zatim posoliti i pobiberiti.
Spanać očistiti, oprati i blanširati u kipućoj slanoj vodi. Izliti u cediljku, dobro procediti i naseckati.
Spanać i ricottu pomešati u velikoj posudi zajedno s muškatnim oraščićem, posoliti i pobiberiti.
Rernu zagrejte na 180 stepeni C. Za sos od sira u maloj posudi zagrejte maslac, dodajte brašno i mešajte dok ne postane zlatnožuto. Neprestano mešajući dodavajte mleko. Umešajte parmezan i kuvajte na slaboj vatri oko 10 minuta.
Vatrostalnu posudu premazati 1 kašikom ulja i ređati slojeve. Prvo staviti listove lazanja pa ih premažite sosom od paradajza. Sledi novi red lazanja pa red spanaća i ricotte. Tim redosledom staviti sve sastojke. Preliti sosom od sira i na kraju staviti mozzarellu narezanu na kriške.
Lazanje peći oko 60 minuta dok ne postanu zlatnosmeđe. ♦