Pozajmljeni intervju: Šta je Aleksandar Vučić rekao novinaru Mreže za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK)?

Pozajmljeni intervju: Šta je Aleksandar Vučić rekao novinaru Mreže za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK)?

14/04/2016 Off By

Premijer je rekao da mu je „najteže pala“ KRIK-ova priča o Zlatiboru Lonačaru. KRIK je otkrio da je Lončar kupio stan od zemunskog klana deset dana nakon smrti crnogorskog kriminalca za čije ubistvo su ga kasnije optuživali svedoci saradnici sa suđenja ovoj mafijaškoj grupi.-Novinari KRIK-a pitali su Vučića i da objasni svoje odnose sa kontroverznim biznismenima Stankom Subotićem i Zvonkom Veselinovićem, koji su nedavno oslobođeni nakon problematičnih sudskih postupaka


 

PREMIJER Aleksandar Vučić u intervjuu za Mrežu za istraživanje kriminala i korupcije – KRIK odgovarao je na pitanja o nekretninama svoje porodice, ali i o našim ranijim istraživačkim pričama o Siniši Malom i Zlatiboru Lončaru. Pitali smo ga i u kakvim je odnosima sa kontroverznim domaćim biznismenima Zvonkom Veselinovićem i Stankom Subotićem, kao i sa Vladimirom Popovićem. Komentarisao je predaju Darka Šarića, hapšenje Dragoslava Kosmajca i negirao da se u Srbiji prate novinari.

Vučić je potvrdio da je Siniša Mali kao direktor dve ofšor firme kupio 24 stana na bugarskom primorju, ali nije odgovorio na pitanje ko stoji iza njih. Ponovio je da Mali u vreme kada je bio njegov savetnik nije bio direktor firmi i da je tada njegov potpis na dokumentima bio falsifikovan.

Ovo vam potpuno jasno kažem – da je to radio sa mesta mog savetnika, ne bi bio gradonačelnik.“

Upitan o otkriću KRIK-a da je Mali ilegalno prisvojio 10 hektara državne zemlje, objasnio je da nije pročitao taj tekst i da će to uraditi nakon intervjua.

Premijer je rekao da mu je „najteže pala“ KRIK-ova priča o Zlatiboru Lonačaru. KRIK je otkrio da je Lončar kupio stan od zemunskog klana deset dana nakon smrti crnogorskog kriminalca za čije ubistvo su ga kasnije optuživali svedoci saradnici sa suđenja ovoj mafijaškoj grupi.

Od svih vaših priča i pitanja koja ste postavljali, za mene je to pitanje bilo ubedljivo najteže“, rekao je Vučić. „Time sam se bavio koliko sam mogao. Sem priča, nisam naišao na dokaze koji bi govorili protiv njega. Ako mi dokažete da je kriminalac, u budućnosti za njega neće biti mesta. Ali ja imam poverenje da nije tako, što ne garantuje da sam ja u pravu ili da vi niste u pravu.“

Upitan da li je razgovarao sa Lonačarom o tome otkud da je kupio stan baš od „zemunaca“, rekao je da jeste, ali da ne može da iznosi detalje: „Ne bih govorio o našem privatnom razgovoru.“

Dokumentacija iz istrage koja je vođena protiv Lonačara, a koju su novinari KRIK-a zatražili od MUP-a, po Vučićevim rečima može postati javna.

Ako je u skladu sa zakonom. Neće biti političkih smetnji da to dobijete“, rekao je Vučić.

Novinari KRIK-a pitali su Vučića i da objasni svoje odnose sa kontroverznim biznismenima Stankom Subotićem i Zvonkom Veselinovićem, koji su nedavno oslobođeni nakon problematičnih sudskih postupaka.

Premijer je odgovorio da Subotić nije finansijer Srpske napredne stranke (SNS): „Nikada, nijedan jedini dinar.“

  • Tvrdi i da se nikada nije sreo s njim – jednom su u isto vreme boravili u hotelu „Ric“ u Parizu, ali nisu bili u istom društvu.

Nemamo apsolutno nikakav kontakt“, rekao je Vučić.

Rekao je i da Subotićev prijatelj Vladimir Popović nije njegov savetnik, ali da ga je par puta samoinicijativno posavetovao.

Pozove i kaže: ‘Ej ovde obrati pažnju na ovo’. U sferi medijskih saveta, ništa više. I ja sam mu u to vreme na tome bio zahvalan.“

Kontroverznog biznismena sa Kosova Zvonka Veselinovića premijer je, kako kaže, podržavao dok nije bio na vlasti i to samo u vreme dok su postojali problemi na graničnom prelazu „Jarinje“ sa Kosovom.

Ja sam mu pružao političku podršku tada dok sam bio u opoziciji. Podrška se tiče barikada, ne biznisa“, rekao je Vučić.

Zvonka Veselinovića video sam jedanput u životu. Video sam ga na Kosovu, to je bilo 2009. Čuo sam i da je jednom u Ledinama na Novom Beogradu bio na nekoj velikoj svadbi na kojoj sam bio i ja. Ali ga nisam video“.

Premijer je istakao da je Veselinović razvio biznis još za vreme vlasti Demokratske stranke. Rekao je da Veselinović ne finansira, niti ima danas podršku SNS. Nije isključio mogućnost da neko iz njegovog okruženja sarađuje s Veselinovićem.

Prilikom predaje narko-bosa Darka Šarića u martu 2014. postojala su, prema Vučićevim rečima, dva paralelna procesa – jedan koji je vodila policija i drugi koji je vodila Bezbednosno-informativna agencija (BIA).

Ja sam dobijao oprečne informacije od njih. Onda sam uzeo i u jednom trenutku sam napravio mešoviti tim koji je imao apsolutnu nadležnost, bio je samo jedan policajac i četiri čoveka iz BIA-e. Oni su pregovarali i oni su to obavili“, rekao je Vučić i dodao da o detaljima predaje ne može da priča jer se obavezao da će ih čuvati kao tajnu.

Demantovao je da se sa Šarićem pregovaralo o visini zatvorske kazne.

O razlozima smene načelnika kriminalističke policije generala Rodoljuba Milovića nije želeo da razgovara.

Bilo je mnogo razloga, ali to bih želeo da vam govorim nasamo, jer ne bih želeo da ugrožavam bezbednost države.“

Na konstataciju novinara KRIK-a da sve što novinar sazna mora da zna i javnost, premijer je odgovorio „To onda ne mogu da vam kažem, nemojte da se ljutite.“

Vučić je rekao da policijska akcija protiv Dragoslava Kosmajca nije uspela jer nije bilo dovoljno dokaza i zato što su pojedinci koji su učestvovali u njoj „radili sa Kosmajcem“.

Na kraju je pronađena utaja poreza. Da li je to dovoljno – nije“, rekao je Vučić. „Moguće ja da nije trebalo da na takav način to izgovorim (najavio hapšenje Kosmajca na konferenciji za štampu), ali to ne bi promenilo ništa, imao je ozbiljnije izvore nego što je televizija.“

Na pitanje da javnosti objasni kako je moguće da je „Informer“ imao uvid u internu prepisku novinara KRIK-a, Vučić je rekao da ne zna.

Ja to ne mogu da znam, ali to nije moj list. To je privatni list i nemojte da ih etiketirate kao moj zato što vam se ne sviđa šta pišu“, rekao je i dodao da je uveren da urednika KRIK-a Stevana Dojčinovića niko ne prati kao novinara.

Sam ću da proverim. To bi bilo veoma loše za našu zemlju. Ne doživljavam vas kao državnog neprijatelja. Ja Vama želim uspešan rad. Mislim da uvek u razgovoru mogu da Vam odgovorim na svako pitanje, makar imali samo neprijatna pitanja. Za razliku od drugih, ja nisam pobegao.“

KRIK je premijera ispitao o njegovoj garsonjeri i nekretninama njegove porodice. Istraživanjem je utvrđeno da je premijer vlasnik jednog stana, ali da njegova porodica ima još šest nekretnina koje sve zajedno imaju 786 metara kvadratnih i vrede preko milion i sto hiljada evra.♦