Rim: Evropa hvali modernizaciju komorskog sistema Srbije

Rim: Evropa hvali modernizaciju komorskog sistema Srbije

13/04/2016 Off By

Evropa  je prepoznala naše napore da izgradimo moćan sistem za podršku srpskom biznisu u oblastima koje su ključne za razvoj i unapređenje poslovanja, kao što su zastupanje interesa privrede u zakonodavnom postupku, podrška internacionalizaciji kompanija, posebno izvozno orijentisanih i edukacija


 

SRPSKI PROJEKTI – modernizacija komorskog sistema i Godina preduzetništva, koje je Marko Čadež, predsednik Privredne komora Srbije, predstavio sinoć u Rimu, dobili su sve pohvale i podršku najviših zvaničnika evropskih privrednih komora osnovanih po javnom pravu.

Rezultati komorske reforme u Srbiji zaista su impresivni i nemačke  komore nastaviće  podršku  tom procesu. Privredna komora Srbije je najbolji primer da se poverenje poslovne zajednice, donosioca odluka  i partnera stiče radom na sebi – modernizacijom, podizanjem sopstvenih kapaciteta i efikasnosti“, rekao je Martin Vansleben, generalni direktor Udruženja nemačkih industrijskih i trgovinskih komora, nakon prezentacije predsednika Čadeža.  

Privredna komora Srbije sve više postaje primer i drugim komorama u regionu,  potvrdili su predstavnici Privredne komore Crne Gore. Po uzoru na PKS, crnogorska poslovna asocijacija već je uvela nove servise i razmatra mogućnost da unapredi i ostale usluge svojim preduzećima koristeći srpski model i iskustvo, najavila je Tanja Radusinović, savetnik predsednika PK Crne Gore.

Evropa  je prepoznala naše napore da izgradimo moćan sistem za podršku srpskom biznisu u oblastima koje su ključne za razvoj i unapređenje poslovanja, kao što su zastupanje interesa privrede u zakonodavnom postupku, podrška internacionalizaciji kompanija, posebno izvozno orijentisanih i edukacija.  Istovremeno, smanjujemo troškove i racionalno koristimo raspoložive resurse, kako bi oslobodili prostor i sredstva za ulaganja u unapređenje postojećih i razvoj novih usluga. Zakon o privrednim komorama, usvojen u decembru 2015, omogućava nam unapredimo i reprezentativnost i efikasnost komorskog sistema“, izjavio je Marko Čadež, predsednik PKS.

Čadež je kolegama u Rimu predstavio i nacionalni projekat „Godina preduzetništva 2016“, koji je pokrenula Vlada Srbije i u čijoj realizaciji  PKS ima značajnu  ulogu – u svim segmentima bitnim za razvoj i promociju preduzetništva.

Predstavnici evropskih privrednih komora dali su najviše ocene srpskom projektu i ukazali na značaj unapređenja preduzetništva u Evropi, jačanja preduzetničkog duha i motivacije ljudi, pre svega mladih, da pokrenu sopstveni biznis.

Komora Austrije pokrenula je inicijativu Dan preduzetnika, a zajednički napori poslovne zajednice i vlade u Srbiji  dobar su primer kako preduzetništvo otvara  nove mogućnosti i pozicionira se kao društvena vrednost, koja će doprineti novom zapošljavanju i ekonomskom rastu ”, istakla je Karin Jesernig Puc, iz Privredne komore Austrije.(Press PKS)♦