Izbori 2016: RIK otkriva falsifikovane izborne liste

Izbori 2016: RIK otkriva falsifikovane izborne liste

12/04/2016 Off By

 

Mađarski pokret za promene – DZVM  podneo je listu zaverenu  falsifikovanim pečatom Prvog osnovnog suda u Beogradu

Ranka Čičak


 

NIKADA u izborima za srpsku Skupštinu nije bilo toliko nepravilnosti kao ove godine. Danas je Republička izborna komisija odbila listu VMDK Mađarski pokret za promene – DZVM  posle događaja koji liče na kriminalni film.

Naime, još je prekjuče palo u oči da na listi ima ogroman broj građana Beograda, više mrtvih ljudi. Članovi komisije pozvali su predsednicu Prvog osnovnog suda u Beogradu i pitali je kako je Sud mogao da overi izjave birača koji podržavaju izbornu listu, a mnogi nisu više živi. Iz Prvog osnovnog suda stigao je odgovor da je  sve provereno i da Sud nije dao nikakvu potvrdu listi Mađarski pokret za promene. Pokret nije ni podneo Prvom osnovnom sudu zahtev za overu potpisa pa u Sudu ne postoje nikakve overe niti primerci overenih izjava birača koji podržavaju ovu listu.

Dakle Prvi osnovni sud u Beogradu nije overio izjave birača. Ipak Izbornoj komisiji predat je dokument ovog Suda sa pečatom. Vršilac dužnosti predsednika suda Natalija Bobot odmah je primetila da je na dokumntu pečat koji je razdužen još 28. januara 2015. godine i pohranjen u sefu Suda. Proverili su da li je pečat slućajno ukreden, otvorili su sef i pečat je bio tu.

Znači neko je kopirao neki stari dokument i iskoristio  pečat za listu. Predsednik RIKA porofesor dr Dejan Đurđević rekao je da je odmah obaveštena policija  i da je počelo veštačenje potpisa i izjava. Obavešteno je Prvo javno tužilaštvo i  jasno je da se radi o falsifikatu i kriminalu. Sada treba proveriti i ostale liste koje su već proglašene, da nisu i one overene  lažnim pečatima.

U ovom izbornom ciklusu više je manjinskih lista nego većinskih. Ali, vremena ima malo. Već iduće nedelje treba završiti sav posao i početi štampanje glasačkih listića.♦