Boris Rajšuster, Putuinov nemački biograf: Putin širi svoju vojsku  širom Evrope

Boris Rajšuster, Putuinov nemački biograf: Putin širi svoju vojsku širom Evrope

12/04/2016 Off By

‘Ove borbene jedinice u neprijateljskoj zemlji predstavljaju glavni oslonac Putinovog skrivenog rata protiv Zapada. To znači da vođa Kremlja i bivši šef obaveštajaca Putin ima direktan pristup mreži za obuku elitnih boraca na Zapadu’, tvrdi autor Putinov biograf


STRUČNJAK za Rusiju i biograf Vladimira Putina, Boris Rajšuster, u svojoj novoj knjizi ‘Putinov skriveni rat’ tvrdi da je vojska ruskih ‘spavača’ širom Europe rasprostranjena u školama za obuku kao onih za borilačke veštine, gde rade kao treneri. Nemački publicista tvrdi da je video izveštaje nemačke obaveštajne službe u kojima je to detaljizovano.

Iako, tvrdi on, u ovim školama većinom treniraju obični sportist, iz pozadine konce navodno vuče ruska vojna obaveštajna služba (GRU) i ruske specijalne jedinice. Škole uglavnom, kaže Rajšuster, vode bivši agenti i pripadnici ruskih specijalnih jedinica. Na taj način one služe kao savršen paravan za tajne aktivnosti, piše nemački Bild.

‘Ove borbene jedinice u neprijateljskoj zemlji predstavljaju glavni oslonac Putinovog skrivenog rata protiv Zapada. To znači da vođa Kremlja i bivši šef obaveštajaca Putin ima direktan pristup mreži za obuku elitnih boraca na Zapadu’, tvrdi autor Putinov biograf.

Jedinice o kojima govori, barataju tehnikom borbe prsa u prsa, ali i borbe noževima. Prema informacijama do kojih je došao nemački dnevnik Bild, ove grupe deluju u okviru pokreta Pegida i njegovih ogranaka, kao i smišljenih kampanja za širenje dezinformacija među ruskim Nemcima. One koji se upuste u suradnju s Kremljem, tvrdi Rajšuster, škole redovno šalju u Rusiju na usavršavanje u rukovanju oružjem i eksplozivom. Do sada je navodno identifikovano oko 300 muškaraca u Nemačkoj koji su prošli obuku i poslati su na treninge u Moskvu, a među njima su vojnici i policajci.

Analiza nemačke obaveštajne službe pokazala je da su ciljevi Putinove specijalne jedinice u Europi da ‘izazovu nerede i nestabilnost i da šire nedemokratska uverenja’. Tako je plasirana i teorija da Putin pokušava da sruši nemački kancelarku Angelu Merkel.

Iz Kremlja se još nisu oglasili o ovim tvrdnjama, prenosi Daily Mail.(Agencije)♦