Protest Studentskog fronta protiv najavljenih izmena Zakona o visokom obrazovanju

Protest Studentskog fronta protiv najavljenih izmena Zakona o visokom obrazovanju

01/04/2016 Off By

NAJAVLJENA REFORMA PREDSTAVLJA DO SADA NAJOŠTRIJU DISKRIMINACIJU STUDENATA IZ REDOVA RADNIČKIH, SEOSKIH PORODICA I DRUGIH MATERIJALNO UGROŽENIH SLOJEVA DRUŠTVA, ODNOSNO DISKRIMINACIJU NAJVEĆEG DELA OMLADINE U SRBIJI


 

AKTIVISTI organizacije Studentski front, zauzeli su salu 16 rektorata Beogradskog univerziteta, u kojoj će sutra, 2. aprila u 10 časova odrzati konferenciju za medije.


 

U saopštenju Studentskog fronta navodi se da «zauzimanje rektorata predstavlja protestni čin upozorenja kojim se zahteva odustajanje od najavljenih izmena Zakona o visokom obrazovanju, a kojima se ukidaju budžetska mesta i uvodi sistem „sufinansiranja“ po linearnom modelu obračunavanja školarina.

Najavljena reforma predstavlja do sada najoštriju diskriminaciju studenata iz redova radničkih, seoskih porodica i drugih materijalno ugroženih slojeva društva, odnosno diskriminaciju najvećeg dela omladine u Srbiji.

Cilj ovog zakona jeste dodatan korak ka potpunoj komercijalizaciji obrazovanja i njegovog pretvaranja u privilegiju bogatih.

Zauzimanje rektorata predstavlja još jedan čin u svrhu odbrane autonomije Beogradskog univerziteta, koja je više puta povređena od strane Ministarstva i uprava pojedinih fakulteta u proteklom periodu.

Podsećamo na slučaj hapšenja studenata na Fakultetu Političkih nauka koji su na miran način protestvovali protiv prisustva Majkla Devenporta, šefa delegacije Evropske Unije na tom fakultetu. Nasilnim oduzimanjem prava na slobodu govora, kao i samim prisustvom policije u zgradi fakulteta najgrublje je prekršena autonomija naučne institucije».

Zbog svega ovoga, studenti  zahtevaju ostavku dekana Fakulteta političkih nauka profesora Dragana Simića.

Studentski front će,kako navode, nastaviti da se bori svim civilizovanim sredstvima protiv narušavanja kvaliteta obrazovanja i autonomije naučno-obrazovnih institucija koja se provodi indoktrinacijom studenata i pretvaranjem fakulteta u poligon za promociju zvaničnika Evropske unije i NATO pakta.

«Blokadom rektorata takođe obeležavamo i 4. april (Dan studenata) u borbenom duhu kakav jedino i priliči ovom datumu.

«Podsećamo da je 4. April obeležava u čast Žarka Marinovića studenta pravnog fakulteta u Beogradu, koji je na ovaj datum 1936. tokom protesta za očuvanje autonomije fakulteta ubijen od strane profašistički orijentisanog aktiviste ORNAS-a».

Studentski front dalje navodida «dok sa jedne strane hapsi studente u protestu aktuelni režim, kao i oni prethodni, nastavlja da podstiče fašizaciju fakulteta, blagonaklonim gledanjem na otvoreno fašističke organizacije koje se promovišu na Univerzitetu.

Podsećamo da postoji niz nerazrešenih slučajeva nasilja nad studentima u protestu od strane neonacističkih organizacija koji se redovno dešavaju od 2011 godine do danas.

Studentski front poziva sve progresivne studente i studentske organizacije, a zatim i sve ugrožene elemente u društvu, pre svega sve radnike, nezaposlene i penzionere da nastupe u jedinstvenom frontu protiv daljih anti-narodnih zakona.

„Sufinansiranje“ neće proći!

Jedinstveno protiv okupacije, protiv fašizma i imperijalizma!

Slava Žarku Marinoviću!»♦


POVEZANE VESTI:

studenti12.11STUDENTI BLOKIRALI ZGRADU REKTORATA UNIVERZITETA

12/11/2014 by BalkanekspresRB

VESTI Na ovaj potez studenti su se odlučili jer već gotovo pet nedelja drže Fakultet u blokadi, a razrešenja brojnih problema nema ni u najavi. Samoorganizovani studentski pokret veruje da je ovak