Sarajevo: ‘Balkanski džihadisti: radikalizacija i regrutiranje boraca za Siriju i Irak’

Sarajevo: ‘Balkanski džihadisti: radikalizacija i regrutiranje boraca za Siriju i Irak’

30/03/2016 Off By

 

SA KOSOVA, REČENO JE, KRENULO 300 OSOBA, IZ BIH 200, IZ MAKEDONIJE 207, IZ ALBANIJE 107, IZ SRBIJE 50, DOK JE IZ CRNE GORE U REDOVE ISIS-A OTIŠLO 13 BORACA. TO ZNAČI DA JE IZ OVIH DRŽAVA UKUPNO 877 OSOBA OTIŠLO DA RATUJE ZA ISLAMSKU DRŽAVU


 

Agencije

U SARAJEVU se održava konferencija „Balkanski džihadisti: radikalizacija i regrutiranje boraca za Siriju i Irak“, koju organizira Balkanska istraživačka regionalna mreža (BIRN).


 

Na konferenciji se govori o rezultatima analize radikalizacije i regrutiranja džihadista iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Makedonije i Srbije. Rezultati iznetih na Konferenciji su  alarmantni.

Sa Kosova, rečeno je, krenulo 300 osoba, iz BiH 200, iz Makedonije 207, iz Albanije 107, iz Srbije 50, dok je iz Crne Gore u redove ISIS-a otišlo 13 boraca. To znači da je iz ovih država ukupno 877 osoba otišlo da ratuje za Islamsku državu.

No, podatak koji potencijalno zabrinjava još više je broj boraca koji su se u svoje države vratili iz Sirije i Iraka. U Kosovo se vratilo njih 130, u Makedoniju 70, u BiH 50, u Albaniju 42 i 7 u Srbiju. Ukupno je to 299 osoba koje su se borile za najopasniju terorističku grupu na svetu, a koje su se vratile na prostor balkanskih država. Ti ljudi nisu u zatvoru, ali su pod konstantnim policijskim nadzorom u svojim državama.

Ekspert za sajber-terorizam dr. Fabian Zhilla s Kanadskog instituta tehnologije u Tirani napominje da se mladi Albanci najčešće radikaliziraju putem društvenih mreža kao što je Facebook:

– ISIS konstantno širi svoju propagandu internetom, a njihova se publika uglavnom sastoji od individua koje podupiru nasilje.

Dr. Mimoza Ksaro, koja više od dvadeset godina surađuje s obavještajnom službom u Albaniji također tvrdi da je opseg ekstremizma podcijenjen. Ona tvrdi da mladi Albanci s malo religijske podloge koji prate i dele nasilnu propagandu potencijalni “borci iz senke”:

– Albanija je pod prijetnjom rasta onlsajn pobornika ekstremizma koji bi mogli djelovati kao usamljeni napadači – ističe Ksaro.

Uroš Pena iz Tela za koordinaciju policijskih službi BiH naglasio je pak da se ni ne zna koliko je veliki problem terorizma i radikalizacije:

– Treba da se vratimo osnovama, radu među ljudima u njihovim zajednicama, a to više ne radimo – upozorava Pena. On je takođe podsetio kako je BiH imala napade u Zvorniku i Rajlovcu, ali još uvek nema sve elemente da reši te slučajeve.♦


POVEZANE VESTI:


isik111Nju Skaj dobio spisak 22.000 boraca ISIL-a

10/03/2016 by BalkanekspresRB

USB S POVJERLJIVIM PODACIMA KOJE JE ČUVAO KOMANDANT ISIL-OVE UNUTRAŠNJE BEZBEDNOSNE SLUŽBE UKRAO JE BIVŠI PRIPADNIK SLOBODNE SIRIJSKE VOJSKE, KOJI SE KASNIJE PRIKLJUČIO ISIL-U I PROZVAO SE ABU HA


 

isikl222Ankara i Rijad mogli bi da izvedu kopnenu operaciju protiv ISIL-a u Siriji

13/02/2016 by BalkanekspresRB

AKO POSTOJI STRATEGIJA PROTIV ISIL-A, ONDA BI TURSKA I SAUDIJSKA ARABIJA MOGLE DA UČESTVUJU U KOPNENOJ OPERACIJI, REKAO JE TURSKI MINISTAR SPOLJNIH P..

 


 

333isiklCrna predviđanja: Isil planira treći svetski rat

08/02/2016 by BalkanekspresRB

ISIL-ovog prebega koji kaže kako islamisti imaju na hiljade svojih ćelija što će se aktivirati ove godine -samo u Francuskoj ih je oko 2600, dok ih je u Njemačkoj čak 18,5 hiljada. Veliku sjenu