Više od stotinu srpskih privrednika na forumu u Minsku

Više od stotinu srpskih privrednika na forumu u Minsku

28/03/2016 Off By

O MOGUĆNOSTIMA ZA PRODUBLJIVANJE SARADNJE NAJBOLJE GOVORI INTERESOVANJE VIŠE OD STOTINU PRIVREDNIKA KOJI PUTUJU U MINSK. ONI ĆE UČESTVOVATI NA FORUMU I O KONKRETNIM POSLOVNIM ARANŽMANIMA RAZGOVARATI SA BELORUSKIM KOLEGAMA IZ NAJRAZLIČITIJIH SEKTORA: OD GRAĐEVINARSTVA I INDUSTRIJE GRAĐEVINSKOG MATERIJALA, PREKO POLJOPRIVREDE I PREHRANE, UKLJUČUJUĆI I NAUČNE INSTITUTE IZ OVE OBLASTI, MAŠINSKE, HEMIJSKE, FARMACEUTSKE, ELEKTROINDUSTRIJE, EKSPLOATACIJE I PRERADE RUDA, DO TURIZMA I BANKARSTVA“, REKAO JE MARKO ČADEŽ, PREDSEDNIK PRIVREDNE KOMORE SRBIJE


 

Press PKS

U ORGANIZACIJI Privredne komore Srbije (PKS) u Minsk je danas otputovalo više od stotinu privrednika i poljoprivrednih proizvođača – predstavnika oko 40 naših firmi, koji će sutra i prekosutra (29. i 30. marta) učestvovati na Poslovnom forumu i bilateralnim razgovorima sa predstavnicima beloruskih kompanija.


 

Poslovni savet za saradnju privrednih komora Srbije i Belorusije i razgovori privrednika održavaju se u okviru Devetog zasedanja Međuvladine komisije za trgovinsko-ekonomsku saradnju dve zemlje, kojom predsedavaju srpski ministar privrede Željko Sertić i beloruski ministar trgovine Vladimir Koltovič.

Nakon obraćanja ministara Sertića i Koltoviča i predstavnika privrednih komora Marka Čadeža i Vladimira Jevgenjeviča Ulahoviča, na poslovnom savetu biće predstavljen investicioni potencijal srpske privrede i razmotrena aktuelna pitanja trgovinsko-ekonomske saradnje Belorusije i Srbije, uključujući i finansijske instrumente podrške i pitanja sertifikacije proizvoda.

„Iako je privredna saradnja Srbije i Belorusije unapređena nakon potpisivanja Sporazuma o slobodnoj trgovini 2009. godine, ona je ispod potencijala naših privreda. Zasniva se uglavnom na trgovinskoj razmeni, koja je u prošloj godini prema srpskoj statistici iznosila 102,4 miliona dolara, uz skromno učešće proizvodnih koopreracija i drugih viših oblika poslovne i investicione saradnje. O mogućnostima za produbljivanje saradnje najbolje govori interesovanje više od stotinu privrednika koji putuju u Minsk. Oni će učestvovati na forumu i o konkretnim poslovnim aranžmanima razgovarati sa beloruskim kolegama iz najrazličitijih sektora: od građevinarstva i industrije građevinskog materijala, preko poljoprivrede i prehrane, uključujući i naučne institute iz ove oblasti, mašinske, hemijske, farmaceutske, elektroindustrije, eksploatacije i prerade ruda, do turizma i bankarstva“, rekao je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije.

Na osnovu analiza Privredne komore Srbije, baziranih na razvojnim prioritetima Belorusije i podacima o strukturi uvoza ove zemlje, kao i sagledavanja potencijala za bilateralnu saradnju, po rečima Čadeža, moguće je značajno povećanje srpskog izvoza na belorusko tržište. Možemo povećati plasman lekova i medicinske opreme, boja i lakova, alatnih mašina, opreme za energetiku, semenske robe, sadnog materijala, raznih prehrambenih proizvoda, svežeg, zamrznutog i sušenog voća i povrća, građevinskog materijala (cement, staklo, gips, karton), proizvoda od aluminijuma i bakra, delova i opreme za automobilsku i industriju nameštaja i podnih obloga.

Uz nastavak zajedničke proizvodnje traktora, mašina i autobusa, izgledi za proizvodne i poslovne kooperacije, po Čadežu, postoje u građevinarstvu, uz angažovanje naše operative na gradilištima u Belorusiji, u proizvodnji auto delova, lekova, inženjering poslovima u poljoprivredi, rudarstvu i energetici (u oblasti obnovljivih izvora energije), banjskom turizmu, povezivanju i razmeni srpskih i beloruskih turoperatera.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku Srbije ukupna robna razmena Srbije i Belorusije prošle godine je iznosila 102,4 miliona dolara, u čemu srpski izvoz učestvuje sa 37,8 miliona dolara. Srbija je na belorusko tržište najviše izvozila pokrivače podova, beli lim, veštačka creva, boje i premaze, a iz Belorusije uvozila propan, upredene žice, kablove, butan, traktore i polietilen.

Najviši nivo trgovine dve zemlje su ostvarile 2013. godine – ukupno 179,3 miliona dolara, od čega je izvoz iz Srbije bio 82,4 a uvoz iz Belorusije 96,9 miliona dolara. Nakon toga u protekle dve godine došlo je do pada u razmeni, usled nestabilnosti tržišta, devalvacije beloruske rublje i pada tražnje kupaca iz Belorusije.♦


 POVEZANE VESTI:


voce-1374176018-8088 Sastanak u PKS: ruski trgovci posetili 40 srpskih kompanija za proizvodnju voća

Posted on 11/03/2016 by BalkanekspresRB

SRBIJA JE U VREME OSCILACIJE RUBLJE IMALA PAD IZVOZA U RUSIJU ALI SADA RASTE IZVOZ JABUKA, TREŠANJA, VIŠANJA I MALINA. CELA SRBIJA PROIZVEDE 355 HILJADA TONA JABUKE, A SAMO ZA POTREBE MOSKVE POTREBN.

 DRUGISporazum o saradnji GIZ i PKS – otpad je šansa za razvoj

Posted on 24/02/2016 by BalkanekspresRB

MARKO ČADEŽ, PREDSEDNIK PRIVREDNE KOMORE SRBIJE UKAZAO JE DA JE POTPISIVANJE SPORAZUMA NASTAVAK KOMPLEKSNE I KVALITETNE SARADNJE IZMEĐU VLADE REPUBLIKE NEMAČKE I PRIVREDNE KOMORE SRBIJE


kamaticaSvečanost u PKS: Potvrda kvaliteta za Kamaticu

Posted on 12/02/2016 by BalkanekspresRB

   NAGRADU JE DIREKTORU KOMPANIJE DUBES, DUŠANU UZELACU URUČIO PREDSEDNIK PKS MARKO ČADEŽ. SA DUGOGODIŠNJIM RADOM U OBLASTI INFORMACIONIH TEHNOLOGIJA K.