Završeni Sajmovi automobila i motocikala

Završeni Sajmovi automobila i motocikala

25/03/2016 Off By

 


PREMA IZVORIMA IZ SRPSKE ASOCIJACIJE UVOZNIKA AUTOMOBILA I DELOVA, TOKOM OVE MANIFESTACIJE PRODATO JE OKO 3.000 AUTOMOBILA, ŠTO JE ZA OKO 20 ODSTO VIŠE NEGO PROŠLE GODINE


 

Info: STEVO BATIĆ

SAJAM automobila DDOR BG Car Show 05 i 10. Međunarodni sajam motocikala Motopassion posetilo je, prema zvaničnoj statistici Beogradskog sajma – 120.295 posetilaca. To je brojka kojom mogu biti izuzetno zadovoljni i organizatori ovih sajmova, i izlagači i drugi komercijalni učesnici, ali  i  privrednici,  uvoznici  i  distributeri  kojima  je osnovna delatnost u različitim sektorima auto-moto i pridruženih industrija.


 

 Prema izvorima iz Srpske asocijacije uvoznika automobila i delova, tokom ove manifestacije prodato je oko 3.000 automobila, što je za oko 20 odsto više nego prošle godine, tokom dužeg, većeg i poznatijeg Međunarodnog salona automobila. Takav trend potvrđuje  ranije  iznete  podatke o relativnom oporavljanju, uzlaznoj liniji automobilskog tržišta u prethodnom jednogodišnjem periodu.
Ova najveća i najreprezentativnija ovogodišnja regionalna privredno-sajamska manifestacija u oblasti auto-moto industrije okupila je više od 300 izlagača iz dvadesetak zemalja, 35 automobilskih brendova, 10 brendova proizvođača lakih privrednih vozila i više od 30 moto brendova. Iako su, po tradiciji i prema očekivanjima, najveću pažnju privukli automobili iz premijum segmenta, ton je ovom auto-moto hepeningu dalo čak 40 premijera    u kategoriji putničkih automobila, što bi ovaj sajam moglo uvrstiti među najuspešnije u dosadašnjoj, desetogodišnjoj istoriji.
 Sajam je obilovao i ekskluzivitetima, i to ne samo u premijum segmentu. Počevši od čak dva modela Bentleya, preko ekskluzivnih modela iz pogona Mercedes-Benza, BMW-a, Audija, Infinitija, Citroena ili Mazde… pa do izuzetnih primeraka motocikala Harleya-Davidsona, Ducatija, Yamahe ili Kawasakija, ili čitave serije ATV vozila, lakih privrednih vozila i mopeda. Ako su neka od automobilskih čuda i mogla da  budu  kategorisana  kao  “klasična”,  to se nikako ne bio moglo reći za neke eksponate koji su reprezentovali inovativne koncepte u oblasti alternativnih, hibridnih i elektro pogona, te bezbednosnih rešenja novih modela, koji za potencijalne kupce postaju jedan od ključnih faktora prilikom izbora novog vozila. Radi se, na primer,    o Toyotinom hiperekskluzivnom modelu mirai, potpuno novom i tehnološki  superiornom  modelu  sa  pogonom  na vodonik, ili automobilu SYRMA, unikatnom konceptu sportskog automobila budućnosti na hibridni pogon, napravljenom u Evropskom institutu za dizajn u Torinu, i to u jednom jedinom primerku, a koji je bio posebna atrakcija za posetioce.
Sajamske izložbe bile su koncipirane tako da zadovolje ne samo ukuse nego i potrebe i mogućnosti različitih kategorija posetilaca i potencijalnih kupaca. Tako se i raspon cena modela kretao od onih za najjeftinije, poput Dacijinog modela sandero (nešto manje od 8000 evra) pa do četvrt miliona evra, koliko je trebalo izdvojiti za modele Bentleya. Gotovo svi najreprezentativniji, odnosno najskuplji izloženi modeli su ili kupljeni ili kaparisani, a zabeleženo je da je prvi prodat sportski model Fordovog modela mustang.
Sajmovi su bili i povod i prilika za različite izbore, vrednovanja i rangiranja. Tako je žiri Asocijacije automobilskih novinara Srbije proglasio četiri “automobila godine” za 2016. godinu. U cenovnoj kategoriji do 15.000 evra to je opel astra, u kategoriji preko 15.000 evra – škoda superb, u kategoriji SUV vozila to je volvo XC90, a u kategoriji “best buy” – fiat tipo. Metro Market је, u saradnji sa Privrednom komorom Srbije, Agencijom za zaštitu životne  sredine, Agencijom za bezbednost saobraćaja i AMSS – Centrom za motorna vozila, za automobil sa najboljim performansama u odnosu na životnu sredinu, Eko auto godine u Srbiji, proglasio – mercedes-benz GLC 350e 4matic. Automobilski forum, udruženje automobilskih novinara i drugih stručnjaka u oblasti automobilizma, za “supersportski automobil godine” je proglasio ford mustang, a za “supersportski motocikl” – ducati X diavel. Sajam automobila nije mogao da protekne ni bez podsećanja na lepotice koje su dodatno ukrašavale sjajne modele automobila i motocikala, a pobednica ovogodišnjeg takmičenja za Miss DDOR BG Car Show i Motopassion bila je Marija Milanović, koju su posetioci zapazili na Peugeotovom štandu, i to uz model 508.
 Po svemu, već i posle prvog sumiranja rezultata i utisaka, ovogodišnji sajmovi automobila i motocikala ostaće zabeleženi kao veoma uspešni, pa i u kontekstu (pr)ocene stanja i kapaciteta svih učesnika na auto-moto tržištu i kupovne moći i platežne sposobnosti potencijalnih kupaca. Beogradski sajam je “svoj deo posla” obavio odlično, a ukupni rezultati i poruke su više nego ohrabrujući.